Het Thaise leger bespreekt de versoepeling van de beperkingen bij de Singkhon-grensovergang in Prachuap Khiri Khan

PRACHUAP KHIRI KHAN:- In een belangrijke stap in de richting van het normaliseren van de handelsbetrekkingen startte generaal-majoor Nathapong Praekaew van het Thaise grensleger, samen met andere hoge functionarissen, afgelopen week gesprekken om een ​​belangrijk handelsversoepelingspunt aan de grens tussen Thailand en Myanmar te heropenen. Dit initiatief heeft tot doel de bruisende grenshandelseconomie nieuw leven in te blazen in de staat van voor de pandemie.

Voorheen was de grenscontrole open voor Thaise en Myanmarese staatsburgers, terwijl Singkhon ook een bruisende handelszone was.

Hoewel aan de Thaise kant van de grens een kleine markt is heropend, hebben de COVID-19 en het aanhoudende conflict in Myanmar ervoor gezorgd dat de grenscontrolepost niet meer operationeel is geweest in de mate waarin deze in voorgaande jaren was geweest.

Uit voorbereidende gesprekken bleek dat er een gedeeld enthousiasme was tussen Thaise en Myanmarese functionarissen om de handels- en economische activiteiten te herstellen die het grensgebied vóór de pandemie kenmerkten. 

De bereidheid van Myanmar om zijn burgers toe te staan ​​grensoverschrijdende handel te drijven en toegang te krijgen tot medische diensten in Thailand werd geëvenaard door soortgelijke bepalingen voor Thaise burgers.

De gesprekken hadden ook betrekking op de overeenkomst uit 2016 die grensoverschrijdend reizen via de Singkhon-pas regelt, waardoor inwoners van bepaalde grensgebieden voor korte perioden tussen de twee landen kunnen reizen. Deze regeling, die het gemak van grensoverschrijdend verkeer benadrukt, is van cruciaal belang voor de lokale economieën en culturele uitwisseling.

Thaise en Myanmarese burgers die permanent in de gespecificeerde grensgebieden in de overeenkomst verblijven, kunnen het land in- en uitreizen en er voor een periode van niet meer dan 4 dagen (3 nachten) verblijven met behulp van een tijdelijke grenspas.

Om deze discussies voort te zetten, is er vandaag 15 januari een uitgebreide bijeenkomst gepland in het Thai-Myanmar Publiek-Private Coördinatiecentrum.

Deze bijeenkomst, waarbij waarschijnlijk verschillende belanghebbenden betrokken zullen zijn, zal naar verwachting de weg vrijmaken voor de heropening van de grenscontrolepost in Singkhon, waardoor een nieuw tijdperk van samenwerking en economische groei voor beide landen zal ontstaan.

Olleke Bolleke in Centraal-Thailand 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!