Het oordeel van de rechtbank in Thailand inzake de monarchie beschuldigingen voor Thaksin Shinawatra nadert met rasse schreden

BANGKOK:- In een langverwachte rechtszaak staat voormalig Thaise premier Thaksin Shinawatra centraal in ernstige beschuldigingen die de stabiliteit van de constitutionele monarchie van Thailand in twijfel trekken.

Hoewel zowel Thaksin als de regerende partij Pheu Thai in het nieuws zijn, heeft de ex-premier nog geen enkele getuigenis afgelegd. De termijn waarbinnen openbare aanklagers hun bevindingen aan het Grondwettelijk Hof moeten voorleggen, loopt binnenkort af.

Onlangs maakte Khun Teerayut Suwankesorn, de advocaat en initiatiefnemer van de rechtszaak tegen Thaksin, bekend dat alleen hij en minister Chousak Sirinil van de premier zouden getuigen voor het kantoor van de procureur-generaal.

In zijn betoog beweert Teerayut dat Thaksin tijdens zijn ambtsperiode probeerde het ministerie van Justitie te beïnvloeden en onnodige voordelen te verwerven. Hij wordt er met name van beschuldigd een gevangenisstraf te hebben ontlopen door een verlengd verblijf in het algemeen politieziekenhuis te hebben genoten, ondanks dat hij vorig jaar werd veroordeeld wegens machtsmisbruik.

Tijdens zijn drie uur durende betoog op 30 oktober j.l.  legde Teerayut de complexe details van de zaak uit, waarbij hij aanzienlijke belangstelling trok van ambtenaren voor de ziekenhuisopname van Thaksin. Teerayut zei dat hij bereid zou zijn een lijst met getuigen aan de rechtbank voor te leggen als het verzoek werd aanvaard.

Het Grondwettelijk Hof weet nog steeds niet zeker of het de petitie verder zal behandelen. Komende maandag 11 november moet er een beslissing komen, wanneer de OAG een uitgebreid rapport moet indienen met een samenvatting van alle stappen en bewijsmateriaal dat is verzameld sinds de indiening van het verzoekschrift.

Teerayut verwacht dat de rechtbank op 13 november bijeen zal komen om te beslissen of zijn verzoek wordt aanvaard. Bovendien wordt Thaksin beschuldigd van het bevorderen van overheidsbeleid dat het mogelijke delen van mariene hulpbronnen met Cambodja bevordert.

Deze kwestie is bijzonder explosief omdat de maritieme grens tussen Thailand en Cambodja vooralsnog onduidelijk blijft. De Pheu Thai Partij probeert naar verluidt actief de onderhandelingen over deze kwestie te hervatten.

De huidige ontwikkelingen rond deze explosieve kwestie laten veel vragen onbeantwoord en de uitkomst van de procedure zou verstrekkende gevolgen kunnen hebben voor het politieke landschap van Thailand.

Olleke Bolleke in Thailand

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!