Het niveau van de Mekong daalt, de ondergelopen rijstvelden  in Noordoost-Thailand lopen leeg

NAKHON PHANOM:- Het niveau van de Mekong rivier daalt gestaag en is nu slechts 6 meter diep terwijl deze door deze noordoostelijke grensprovincie stroomt, waardoor het overstromingswater dat vastzit in de zijrivieren sneller vrijkomt. 

Deze maandagochtend stond het waterpeil van de Mekong 6 meter onder het lekpunt van 12 meter. Vanaf de eerdere overstromingshoogte daalt het nu met 20-30 centimeter per dag. 

Nu het peil daalt, lozen de Nam Kam- en Nam Bang-stromen, die door de districten Wang Yang, Na Kae en That Phanom lopen, nu sneller in de Mekong, waardoor water wordt afgevoerd van ongeveer 3.000 rai ondergelopen rijstvelden. 

Een landbouwfunctionaris zei dat volgens de laatste schattingen slechts 300 rai rijstvelden in het district That Phanom beschadigd waren. Het provinciale landbouwbureau was begonnen met het uitdelen van rijstzaden aan de getroffen boeren, die elk ook 1.340 baht per rai compensatie voor overstromingsschade zouden ontvangen, met een limiet van 30 rai. 

In de districten Na Wa, Si Song Kham en Tha Uthen, waar de Nam Oon- en Song Kham-rivieren uitmonden in de Mekong-rivier, stonden nog ongeveer 80.000 rai rijstvelden onder water. Als de regen uitblijft, werd verwacht dat er binnenkort water in de hoofdrivier zou kunnen stromen. Het is onwaarschijnlijk dat de gewasschade zo ernstig zal zijn als eerder werd geschat, aldus plaatselijke landbouwdeskundigen.

Olleke Bolleke in Noordoost-Thailand

Bron: Bangkok Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!