Het minimumloon in Thailand gaat nog vóór het einde van het jaar omhoog, maar niet naar 400 baht’

BANGKOK:- De besproken minimum loonverhoging voor werknemers zal volgende maand worden aangekondigd “als nieuwjaarscadeau”,  zo liet de minister van Arbeid, Khun Pipat Ratchakitprakarn aan de pers weten. De eerder door premier Srettha Thavisin aangekondigde stijging naar 400 baht “in november of december” zal echter niet plaatsvinden. In plaats daarvan zal de maximale verhoging 10 baht per dag zijn, aldus Pipat.

De loonstijging zal in elke provincie variëren afhankelijk van de inflatie, de economische groei en de feedback van werkgevers en werknemers.

Ondanks dat de 400 baht per dag niet wordt bereikt, zou de stijging het moreel van de beroepsbevolking een boost geven, voegde hij eraan toe. Ook zou worden voorkomen dat de werkgevers, en met name het midden- en kleinbedrijf (MKB), te veel lasten zouden krijgen. Een loonsverhoging tot 400 baht per dag kan werkgevers ertoe dwingen werknemers te ontslaan, aldus de minister.

Bij de volgende aanpassingsronde eind 2024 zou het minimumloon wellicht 400 baht kunnen bedragen, maar dit zou alleen in bepaalde provincies van toepassing zijn, voegde hij eraan toe.

Momenteel geldt het hoogste minimumloon van 354 baht per dag voor drie provincies: Rayong, Chonburi en Phuket. Zes andere provincies – Bangkok, Nonthaburi, Nakhon Pathom, Pathum Thani, Samut Prakan en Samut Sakhon – hebben een minimumloon van 353 baht per dag.

Elke provincie zal op 17 november de laatste hand leggen aan de minimumlonen, en de resultaten zullen begin december ter overweging aan de Looncommissie worden voorgelegd. Na goedkeuring zullen de nieuwe loontarieven ter goedkeuring aan het kabinet worden voorgelegd en tegen het einde van het jaar worden ingevoerd.

Olleke Bolleke in Bangkok

Eén gedachte over “Het minimumloon in Thailand gaat nog vóór het einde van het jaar omhoog, maar niet naar 400 baht’”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!