Het leger van Myanmar zegt bedroefd te zijn over de moorden, maar zal het hardhandig optreden niet stoppen

~HET TIJ MOET KEREN~
(Bijvoorbeeld ten aanzien van het toenemen van zinloos Geweld)

RANGOON:- Het leger van Myanmar zegt dat het verdrietig is over degenen die zijn omgekomen tijdens de protesten tegen de staatsgreep, maar gaat door met het harde optreden tegen opstandelingen. Het leger zegt dat het zal blijven uitroeien, want het is en blijft anarchie, ondanks internationale veroordelingen en sancties.

Sinds de staatsgreep van 1 februari zijn meer dan 260 mensen vermoord, waarbij de VN zegt dat onder dit aantal zich ook vrouwen en kinderen bevinden.  Maar, junta-woordvoerder Zaw Min Tun, betwist dat aantal en zegt dat slechts 164 mensen zijn omgekomen in een sorry, in een verklaring wat hij zonder enige spijtbetuiging verkondigde.

 “Ik ben bedroefd omdat deze gewelddadige terroristische mensen die zijn omgekomen onze onderdanen zijn.”

De “gewelddadige terroristen” waarnaar hij verwijst, zijn onder meer de demonstranten tegen de staatsgreep, die de vrijlating eisen van Aung San Suu Kyi, de leider van de Nationale Liga voor Democratie.  De partij van Suu Kyi won afgelopen november een verpletterende overwinning toen Myanmar democratische verkiezingen hield. 

 Maar de junta beweert dat de resultaten frauduleus waren en pleegde een staatsgreep die leidde tot een militaire overname van het land dat al tientallen jaren worstelt met democratie.

 Gewelddadig optreden, mediacensuur en arrestaties hebben de VN ertoe aangezet te beweren dat de junta waarschijnlijk misdaden tegen de menselijkheid begaat.  Maar het leger lijkt onaangedaan, aangezien topleiders zeggen dat ze bereid zijn geïsoleerd te zijn om hun doel te bereiken.

Deze week hebben de EU en de VS sancties uitgevaardigd tegen 11 Myanmarese functionarissen, waaronder het bevriezen van tegoeden en het opleggen van reisverboden.  Maar Zaw Min Tun blijft de veiligheidstroepen verdedigen door te zeggen dat ze het opnemen tegen de “gewapende opstandelingen” die 5 politieagenten en 4 soldaten hebben gedood.

 ‘We moeten de anarchie aanpakken.  Welke land in de wereld accepteert anarchie? “

Het naburige Thailand zet zich schrap voor een mogelijke toestroming van immigranten die hun toevlucht zoeken, waarbij het Thaise leger op voorhand tijdelijke  kampen heeft opgezet om de komende situatie het hoofd te bieden.

We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Oost Thailand
Bron: Bangkok Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!