PATTAYA:- Terwijl de levendige festiviteiten van Chinees Nieuwjaar zich langzaam ontplooien, dompelden we ons onder in de bruisende sfeer van de markten van Pattaya.
Tussen de bruisende centra kwam de Naklua-markt naar voren als een centraal punt, dat zowel Chinese als Thais-Chinese gemeenschappen aantrok die graag veelbelovende items wilden aanschaffen waarvan werd aangenomen dat ze geluk en voorspoed zouden brengen tijdens het nieuwe maanjaar.
De hartstocht onder de Thais-Chinese inwoners van Pattaya was voelbaar toen ze massaal naar de kraampjes stroomden die waren versierd met voorwerpen die welvaart en fortuin symboliseerden.
Rode lampions en lampen, doordrenkt met moderne ontwerpen die geschikt zijn voor decoratie het hele jaar door, stalen de schijnwerpers, met hun levendige tinten waarvan wordt aangenomen dat ze boze geesten afweren volgens de Chinese traditie.
Sommige Thaise mensen schafte zelfs rode voertuigen aan, omdat ze het als een bescherming tijdens reizen zien.
Wat de allure nog verder versterkte, waren de galmende klokken en hangende versieringen van het Chinese Nieuwjaar, doordrenkt van eeuwenoude symboliek die een lang leven en bescherming symboliseerden. Deze sierstukken, die traditioneel aan deuropeningen en ramen werden gehangen, vonden innovatieve plaatsingen in huizen en werkplekken, waardoor een levendige en kleurrijke sfeer in de omgeving werd geïnjecteerd.
Khun Thanwalai Romsakul, eigenaar van de Rom Po-winkel, wierp licht op de jaarlijkse traditie van het onthullen van nieuwe veelbelovende items, waaronder hangende decoraties en gemoderniseerde Chinese letters. Klanten omarmden deze traditie gretig en herkenden het symbolische gebaar van het verwelkomen van positieve energie voor het komende jaar. Grote aankopen waren gebruikelijk onder klanten van Chinese afkomst, waarbij velen vasthielden aan de gewoonte om versleten artikelen jaarlijks te vervangen.
De omzetgroei van dit jaar overtrof de verwachtingen, deels toegeschreven aan het groeiende aantal Chinese zakenmensen die van Thailand hun thuis maakten.
Olleke Bolleke in Pattaya