Het hooggerechtshof van Thailand spreekt laatste 3 beschuldigden in zero-dollar toerismezaak vrij, onder verwijzing naar onvoldoende bewijs 

BANGKOK:- De laatste 3 beklaagden in een toeristenzwendel die in 2016 werd blootgelegd, werden gisteren vrijgesproken door het Thaise Hooggerechtshof.  De rechtbank oordeelde dat er onvoldoende bewijs was om de zaak tegen de drie beklaagden te bewijzen. 

De zero-dollar toerismezwendel betrof goedkope pakketreizen voor Chinese toeristen, die in goedkope hotels zouden worden ondergebracht en naar bepaalde restaurants en winkeltours zouden worden gebracht waar ze werden  te dure producten verkocht.

De Thaise media melde dat een netwerk van operators, waaronder hotels, restaurants, winkels, juweliers en busdiensten, allemaal betrokken waren bij de zwendel, die werd beheerd door dezelfde groep zakenlieden.  De meesten van hen waren Chinezen en voerden de zwendel uit met de medewerking van hun Thaise partners.

De zwendel maakte lokale toeristenorganisaties woedend, die erop wezen dat de Chinese toeristen het Thaise volk niet hielpen of de Thaise economie op enigerlei wijze ten goede kwamen, omdat al het geld dat ze uitgaven via app-transacties werd gedaan en terug naar China werden teruggesluisd.

In 2016 besloot de regering iets te doen en werden 13 mensen gearresteerd voor hun rol in de zwendel.  De politie nam ook 2.000 bussen in beslag die waren gebruikt om Chinese bezoekers rond te vervoeren tijdens de georganiseerde reizen.  De gevolgen van het optreden van de regering waren dat jaar een aanzienlijke daling van het aantal Chinese toeristen.

De 13 gearresteerden werden beschuldigd van het illegaal runnen van toeristische bedrijven, wat mogelijk schade zou toebrengen aan de lokale toeristenindustrie.  Ze werden ook beschuldigd van het witwassen van geld en het te veel aanrekenen van toeristen.  Ze werden echter allemaal vrijgesproken door de correctionele rechtbank, die zei dat er onvoldoende bewijs was.  In een daaropvolgend beroep sprak de rechtbank op drie na alle beklaagden vrij, die elk een boete van 500.000 baht kregen.

Gisteren, bij de vrijspraak van de laatste 3, oordeelde het Hooggerechtshof dat een claim waarin beweerd wordt dat de groep de ware aard van de pakketreizen verhulde, die in werkelijkheid te dure winkelrondleidingen waren, niet kon worden bewezen en in plaats daarvan slechts een vermoeden was.

We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik.

Informatie en bron
Illustraties: Arnun Chonmahatrakool 
Content: Olleke Bolleke in Bangkok
Bron: Thais PBS World

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Leave the field below empty!