Het hondenvlees verdwijnt van het Zuid-Koreaanse menu, het parlement heeft het wetsvoorstel voor slachten van honden aangenomen

SEOEL:- Het Zuid-Koreaanse parlement heeft het wetsvoorstel aangenomen waarmee het eten van hondenvlees wordt verboden. Vanaf 2027 komt er een verbod op het fokken, slachten en verkopen van honden voor consumptie.

Hondenvlees eten is al eeuwen onderdeel van de Zuid-Koreaanse keuken, maar tegenwoordig alleen nog maar populair bij ouderen. Veel jongeren in het land hebben hun afschuw erover uitgesproken.

De traditie is ook omstreden bij het presidentskoppel. Zo is first lady Kim Keon-hee fel tegenstander van de consumptie van hondenvlees. Samen met haar man, president Yoon Suk-yeol, heeft ze dieren geadopteerd. Ze hebben thuis zes honden en acht katten.

China grootste
De consumptie van hondenvlees is al jaren het mikpunt van dierenactivisten. Die noemen het reden voor internationale schaamte. In grote steden zijn nog maar weinig restaurants te vinden die hond serveren.

Zuid-Korea telt volgens overheidscijfers ruim 1100 boerderijen waar honden worden gefokt voor consumptie en zo’n 1600 restaurants waar het vlees wordt geserveerd. Overtredingen kunnen worden bestraft met een celstraf van maximaal drie jaar of boetes tot 30 miljoen won (ruim 20.800 euro).

Volgens dierenorganisatie Humane Society International wordt hond ook opgediend in Indonesië en Vietnam. Maar het vaakst nog altijd in China. De consumptie van hondenvlees is daar legaal. Tegenstanders stellen echter dat de dieren onder erbarmelijke omstandigheden worden vervoerd en dat het veelal gestolen huisdieren zijn.

Olleke Bolleke in Zuidoost-Azië 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!