HELP! Een Koninklijke colonne, waar kan ik zo snel naar toe, wat moet ik doen?

BANGKOK:- Stelt u eens zich voor dat u door deze bruisende hoofdstad rijdt en u plots in een gebeurtenis terechtkomt die deels filmisch, deels als een realistisch koninklijk drama aanvoelt. U weet zo snel niet waar u naar toe moet, aan de kant, een parkeergarage in?

Om daar een evenwicht in aan te brengen is generaal Torsak Sukvimol, de aangewezen persoon die het delicate evenwicht tussen de uitvoering van politietaken en het openbaar gemak gaat orkestreren. 

Deze hooggeplaatste functionaris staat aan het roer van het waarborgen van de veiligheid van de koninklijke colonne, overigens geen gemakkelijke opgave in een stad vol bruisend leven en onvoorspelbaar verkeer.

Zijn richtlijnen zijn duidelijk en komen met een visie. 
Maak duidelijk van te voren publicaties voor, tijdens en na deze spraakmakende processies, zo instrueerde hij, waarbij hij de nauwgezette zorg benadrukte, die nodig is om het verkeer zo veilig mogelijk te houden

Hij is immer de persoon die ervoor moet zorgen dat elk stukje van de puzzel(rit) perfect op de juiste plek ligt, de waardigheid van de stoet veiligstelt en tegelijkertijd de hartslag van de stad in de gaten houdt: namelijk het grote publiek.

Maar waarom deze plotselinge nadruk op precisie en publieke voorlichting? Het antwoord ligt in een recentelijk incident dat even onverwacht als illustratief is voor de uitdagingen waarmee de straten van Bangkok worden geconfronteerd. 

Foto ter illustratie

Afgelopen zondag, toen de colonne van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Maha Chakri Sirindhorn over een snelweg reed, ontvouwde zich een gedurfde achtervolging. Een ongeïdentificeerde auto, die voortdurend toeterde, durfde het aan de voortgang van de koninklijke familie te verstoren.

Het voorval haalde alle Thaise kranten, waarbij vermeld werd dat de automobiliste direct klem werd gereden en aangehouden. Bij onder onderzoek bleek de gepassioneerde passagier van het voertuig, Khun Tantawan Tuatulanon, een anti-monarchie-activiste te zijn. Zij raakte in een verhitte discussie met de politie omtrent haar opmerkelijke rijgedrag. 

Wat het voorval nog intrigerender maakt, is de overdreven reactie van de politie. Er was immers geen weg afgesloten voor de koninklijke passage; de colonne werd alleen maar geleid en gevolgd door politievoertuigen, zodat er geen inbreuk werd gemaakt op het recht van het publiek op de weg. 

Toch roept het voorval tot nadenken en stemmende vragen op over de samenleving op de wegen van Bangkok, waardoor een bredere discussie ontstaat over publieke en koninklijke domeinen die dezelfde ruimte delen.

In de nasleep van het gebeurde kreeg Khun Tantawan een dagvaarding, wat het begin markeert van een juridisch ballet. Het niet verschijnen leidde tot een tweede dagvaarding, waaraan de dreiging van een arrestatiebevel nu boven het hoofd hangt.

Als reactie op deze gebeurtenis schreef generaal Torsak een wegwijzer voor een nieuw Bangkok – een stad waar de koninklijke colonne en de dagelijkse forens de straten kunnen delen, niet alleen met tolerantie, maar met respect voor elkaars rol in deze grote, bruisende metropool. 

Het incident van afgelopen zondag, hoewel klein qua verstoring, was monumentaal in de geleerde lessen, en leidde tot een herevaluatie van hoe traditie en moderniteit in harmonie naast elkaar kunnen bestaan ​​op de wegen van Bangkok.

Olleke Bolleke in Bangkok

2 gedachten aan “HELP! Een Koninklijke colonne, waar kan ik zo snel naar toe, wat moet ik doen?”

 1. Waarom elke keer die poppen kast
  Ik heb dit nu regelmatig mee gemaakt dat er een van de koninklijke familie over de weg ging .
  Kilometers lange wegen afgesloten met de nodige gevolgen van dien…

  Zo ook in Hua hin…

  Blijkt te gaan om een achterneef van de oude koning bumibol.😱😱

  Moest naar bkk…

  Al die rompslomp voor wat???

  Pak een helikopter ,en niemand tot last verder..!!

  🚁🚁🚁🚁🚁
  Gr. 🤔🤔🤔

 2. Als flappie of zijn 4de vrouw op reis gaat kan ik het nog een klein beetje begrijpen dat er ander verkeer stil gezet wordt maar voor de aanhang echt niet ..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!