Glaasje wijn en dan een dutje in het vliegtuig? Geen goed idee zeggen wetenschappers 

PATTAYA:- Nieuw onderzoek toont aan dat het niet verstandig is om een glas wijn te drinken en een dutje te doen in het vliegtuig. Het kan leiden tot ernstige fysieke klachten.

Het vliegtuig is amper opgestegen en het lichtje om je gordel aan te doen gaat uit. Je grijpt je nekkussen, bedekt je ogen, drinkt een glas wijn en dommelt in. Voor vele reizigers is dat de vaste routine aan boord van een vliegtuig. Maar een goed idee is het niet, zo blijkt uit onderzoek dat onlangs werd gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad Thorax.

Zuurstofgehalte 
Het probleem is dat vliegtuigen die op 2.438 meter hoogte vliegen hypobaar zijn, wat betekent dat de luchtdruk en het zuurstofgehalte lager zijn dan we gewend zijn op de begane grond. In combinatie met alcohol en slaap is de kans groot dat de hoeveelheid zuurstof in je bloed daalt en je een verhoogde hartslag krijgt.

Volgens de onderzoekers achter de studie, van het DLR-instituut in Keulen, kan dat leiden tot hartproblemen en is dat voornamelijk voor patiënten met hart- of longziekten gevaarlijk. „Drink geen alcohol aan boord van vliegtuigen”, luidt dan ook het advies van doctor Eva-Maria Elmenhorst, hoofdauteur van de studie.

Stijgende hartslag
Voor de studie creëerden de onderzoekers een atmosferische omgeving zoals die van een vliegtuig tijdens de vlucht. Verdeeld over twee nachten sliepen 48 gezonde volwassenen vier uur lang in twee verschillende omgevingen: eentje waarin ze het equivalent van twee glazen wijn of bier gedronken hadden en eentje zonder alcohol. Daaruit viel op dat met alcohol minder zuurstof in het bloed zat en de hartslag steeg. Meer alcohol maakte die effecten nog groter, en het vliegen dus gevaarlijker.

Het gaat om een kleine studie met weinig testpersonen, maar voor de onderzoekers erachter is het duidelijk dat dit de aanzet moet zijn naar grootschaliger onderzoek.

Olleke Bolleke in Pattaya
Bron: Thorax/telegraaf

4 gedachten aan “Glaasje wijn en dan een dutje in het vliegtuig? Geen goed idee zeggen wetenschappers ”

 1. Ik doe al jaren hetzelfde.
  Na het avondeten in het vliegtuig, slaappil en een slag wijn.
  6 tot 8 uur slapen aan een stuk..
  Werkt al jaren zo👍👍👍 nooit ergens last van gehad.

  Hoe ze bij deze conclusie komen isij een raadsel 😱

 2. Ik doe al jaren hetzelfde.
  Na het avondeten in het vliegtuig, slaappil en een glas wijn.
  6 tot 8 uur slapen aan een stuk..
  Werkt al jaren zo👍👍👍 nooit ergens last van gehad.

  Hoe ze bij deze conclusie komen isij een raadsel 😱

 3. @Willem Hartmann & @De Denker,

  “… en is dat voornamelijk voor patiënten met hart- of longziekten gevaarlijk.”

  Artikel zeker niet goed gelezen of begrepen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!