Gisteren werden er in het hele land “Car Mob” demonstraties gehouden, waarbij werd de Thaise premier opgeroepen werd om af te treden

BANGKOK:- Verschillende groepen pro-democratische demonstranten hebben gisteren, 1 augustus, een “Car Mob”protest in Bangkok en andere grote provincies georganiseerd om het ontslag van premier Prayut Chan-O’Cha en zijn regering te eisen, dit na, volgens hun verklaring,  het volslagen onvermogen om het hoofd te bieden aan de Covid-19-situatie en de aanschaf van vaccins in Thailand.

Net als bij eerdere autoprotesten in Bangkok vorige maand, werd de demonstratie gelanceerd door de politieke activist Sombat Bunngam-Anong, ook bekend als “Bo Ko Lai Jut” van Sombat Tour. Hij drong er bij elke actiegroep uit de hele stad op aan om samen te komen naar het dichtstbijzijnde verzamelpunt voordat ze ’s middags paraderen naar de Vibhavadi Rangsit Road onder de campagne “Alle wegen leiden naar Bangkok”.

Verschillende prominente leiders van pro-democratische en anti-establishment groepen hadden zich aangesloten bij de zogenaamde “Car Mob” demonstratie, waaronder de voormalige secretaris-generaal van de roodhemdbeweging Nattawut Saikua, Ratsadon-leiders Parit “Penguin” Chiwarak en Anon Nampa, Chatupat  “Pai Daodin” Boonpatthararaksa van de “Thalu Fah”-groep, en We Volunteer (Wevo) bewakerleider Piyarat “Toto” Chongthep.

In Bangkok werd sinds 8:00 uur het autokaravaanprotest gehouden bij het Democracy Monument, Ranchadumnoen Intersection en Ratchaprasong Intersection.  deze morgen.  Ondertussen werden soortgelijke demonstraties gehouden in verschillende andere provincies, waaronder Nonthaburi, Nakhon Pathom, Lampang, Surin, Nakhon Ratchasima, enz.

Vanaf 13:00 uur reden de konvooien door Bangkok om zich bij de bestemming van de Sombat Tour aan Vibhavadi Rangsit Road te voegen.  Toeteren van auto’s, luidsprekers en muziek werden in de stad gehoord als een symbolisch gebaar van protest tegen de premier en zijn regering.

Ondertussen werden zware rijen containers met  prikkeldraadversperringen door politie rond de uitgaande rijstroken van Vibhavadi Rangsit Road opgesteld waardoor de ingang van het 1st Infantry Regiment werd geblokkeerd, waar de huidige residentie van de premier is gevestigd en waar hij tijdens de huidige crisis en volgens de maatregelen van de overheid voornamelijk thuis werkt.

Een groot aantal motorfietsen en auto’s was ook aangekomen bij Gate 6 van Don Mueang International Airport, waar de belangrijkste bijeenkomst plaatsvond en later op de dag de Vibhavadi Rangsit Road vulde.  Het protest bleef over het algemeen vreedzaam onder het waakzame toezicht van politieagenten en de oproerpolitie.

Volgens iLaw werd het protest van gisteren beschouwd als de grootste pro-democratische bijeenkomst van Thailand in 2021 onder het regime van premier Prayut Chan-O’Cha, waarmee het vorige protestrecord op 18 oktober 2020 werd verbroken. Omdat het uit voertuigen bestond, is dit volgens de organisatoren  , verkleinde het risico op verspreiding van Covid-19.

Om 16.30 uur werd naar verluidt het “Car Mob” protest afgeblazen.  Er zouden echter enkele demonstranten in het gebied achterblijven.

 Lokale media meldden dat een groep van de oproerpolitie opgesteld stond en de Vibhavadi-weg blokkeerde.  Demonstranten vroegen de autoriteiten om achteruit te gaan.

Om 17.29 uur kondigde de politie aan dat het protest zich moest verspreiden en heeft ze noodwetten overtreden die betogingen en bijeenkomsten verbieden, en arrestaties zouden worden uitgevoerd als de demonstranten zich zouden blijven verzamelen.  Een deel van de massa begon zich te verspreiden.

Er zouden echter waterkanonnen, traangas en rubberen kogels zijn afgevuurd voor het militaire kamp in het Din Daeng-gebied, waardoor de demonstranten naar het politiebureau van Din Daeng vluchtten.

Vanaf 18:08 ging de confrontatie verder op Din Daeng Intersection.  De overige demonstranten gingen naar beneden naar Victory Monument.

Hoewel sporadische confrontaties tussen een paar verdwaalde demonstranten en wetshandhavers naar verluidt aanhielden, leek het protest niet lang te zijn beëindigd voordat een verplichte avondklok in Bangkok om 21:00 uur werd ingesteld.  Ondanks de worsteling werd het algehele protest door de aanwezigen als vreedzaam beschouwd.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft. We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik, mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: iLaw
Vertaling: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: iLaw

Eén gedachte over “Gisteren werden er in het hele land “Car Mob” demonstraties gehouden, waarbij werd de Thaise premier opgeroepen werd om af te treden”

  1. Als men in Thailand niet beseft dat deze regering totaal onbekwaam is met aan het hoofd die premier die waarschijnlijk niet lang naar school is geweest en ook zijn broer waar de domheid van afdruipt.
    Deze mensen duwen Thailand in de afgrond en de Thaise mensen in diepe ellende ,dus Thaien word wakker en red u land van de afgrond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!