Gezondheidsdienst van Thailand waarschuwt voor apenpokken in de LGBTQ-gemeenschap

BANGKOK:- Het nieuws over apenpokken circuleert opnieuw in Thailand. De Thaise gezondheid, het DDC, heeft een waarschuwing afgegeven met betrekking tot de mogelijke toename van gevallen van apenpokken, met name binnen de LGBTQ-gemeenschap. 

Het DDC heeft geadviseerd om nauw huidcontact te verminderen en het aantal seksuele partners te beperken om te voorkomen dat de ziekte zich verspreidt, zo las Olleke Bolleke in de Bangkok Post.

Khun Jakkarat Pittayawong-anont, de directeur van de afdeling epidemiologie van de DDC, verklaarde dat het aantal gevallen van apenpokken stabiel lijkt te zijn, met slechts een handvol gevallen die elke maand worden gemeld. Hij is echter van mening dat er tal van niet-gerapporteerde gevallen kunnen zijn.

“Sinds het eerste geval werd ontdekt, hebben we nu ongeveer 40 gevallen in het hele land. Interessant is dat we meer patiënten hebben gezien onder de [homoseksuele] en LGBTQ-groep. Daarom willen we vragen om voorzichtiger gedrag met betrekking tot hun seksuele relaties om te helpen voorkomen dat de ziekte zich verder verspreidt”, zei hij.

Thailand registreerde zijn eerste geval van apenpokken in juli vorig jaar, toen een 27-jarige Nigeriaanse man die van zijn thuisland naar Phuket reisde, werd gediagnosticeerd met de ziekte. 

De man werd in het ziekenhuis opgenomen met symptomen zoals koorts, hoesten, keelpijn en loopneus, evenals huiduitslag en laesies in zijn genitale gebied, die zich hadden verspreid naar andere delen van zijn lichaam.

Naar aanleiding van deze zaak heeft het ministerie van Volksgezondheid gewaarschuwd voor de ziekte en de medewerking van ziekenhuizen en seksklinieken gevraagd om verdachte gevallen te melden. Bovendien werden alle personen die het land binnenkwamen op de hoogte gebracht van de ziekte en geadviseerd om de autoriteiten op de hoogte te stellen als ze symptomen ondervonden.

Volgens dr. Jakkarat is nauw huid-op-huidcontact de primaire oorzaak van apenpokkeninfecties, dus het minimaliseren hiervan is de beste manier om de ziekte te voorkomen. Hij merkte ook op dat apenpokken geen seksueel overdraagbare aandoening is, dus het dragen van een condoom zal infectie niet voorkomen. Wat vaccinaties betreft, verklaarde dr. Jakkarat dat ze momenteel niet nodig zijn, omdat de infectiesnelheid laag is en het virus niet dodelijk is, terwijl alle symptomen goed behandelbaar zijn.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft onlangs aangekondigd dat apenpokken niet langer als een wereldwijde noodsituatie voor de volksgezondheid wordt beschouwd, maar drong er bij alle landen op aan waakzaam te blijven. Vorig jaar meldde de WHO meer dan 87.000 gevallen en 140 sterfgevallen in 111 landen.

Olleke Bolleke in Thailand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!