Gestolen 72-jarige olifant na 18 jaar terug bij zijn eigenaar in de noordoostelijke provincie Surin in Thailand

SURIN:- Een olifant die 18 jaar geleden werd gestolen, kon in de afgelopen week met haar oorspronkelijke eigenaar na een uitspraak van het Hooggerechtshof worden herenigd.

De nu 72 jaar oude dikhuid werd in januari 2003 uit zijn Surin-huis gestolen voordat hij werd verkocht aan een olifantenkraal – een verblijf dat honderden jaren lang wilde olifanten verzamelt om ze te temmen.

De dief had bij de verkoop van de olifant 1,4 miljoen baht betaald gekregen, terwijl de gefrustreerde oorspronkelijke eigenaar documenten verzamelde om te bewijzen dat de olifant genaamd Pang Yo zijn eigendom was.  De koper van de olifant in Phuket weigerde haar terug te geven, zelfs nadat het onomstotelijke bewijs werd getoond.

Een jarenlange strijd door het rechtssysteem volgde voordat de Hoge Raad woensdag uitspraak deed in het voordeel van de oorspronkelijke eigenaar.  Ze verklaarden dat de olifant die 18 jaar in gijzeling heeft doorgebracht, moest worden teruggegeven aan de oorspronkelijke eigenaar.

De eigenaar sprak zijn vreugde uit om de olifant te redden van het gebruik voor enige vorm van arbeid of toeristische ritjes, en zei dat ze nu een oude dame was en het rustig aan moet doen.

De olifant werd op een vrachtwagen geladen nadat de eigenaar woensdag de zaak van het Hooggerechtshof had gewonnen en zich voorbereidde op de lange reis van Phuket naar Surin.  Bij aankomst in haar oorspronkelijke huis werd ze overgebracht naar een olifantenstudiecentrum op de Surin-campus van de Rajamangala University of Technology.

Pang Yo zal de rest van haar olifantenleven in dit centrum doorbrengen als een levend voorbeeld voor olifantenstudie.  Olifanten hebben een gemiddelde levensverwachting van ongeveer 65 jaar, hoewel Aziatische olifanten tot in de 80 hebben geleefd, waarbij de oudst bekende olifant twee jaar geleden op 88-jarige leeftijd stierf.

Toch verwelkomde haar eigenaar na al die jaren de oudere olifant emotioneel terug om vreedzaam van haar zonsondergangjaren te genieten.

“We zijn misschien een beetje uit elkaar gegroeid, maar het is de 18 jaar wachten meer dan waard.  Niemand zal haar berijden en ze zal niet aan het werk worden gezet.”

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u vertaald heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: khaosod 
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: khaosod.co.th

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!