Februari is DE maand van liefde voor mens en neushoornvogels

BANGKOK:- Behalve Valentijnsdag en Makha Bucha, de tweede belangrijkste dag van deze maand op de boeddhistische kalender, viert Thailand sinds 1997 ook elk jaar op 13 februari “Love Hornbills Day”.

De datum is gekozen om aan te geven dat deze vogels monogaam zijn en een partner voor het leven zijn.  Volgens de legende zullen vrouwelijke neushoornvogels en kuikens verhongeren als de mannelijke partner niet terugkeert van de jacht.

Één onderzoek toonde aan dat deze vogels de sleutel zijn tot het ecosysteem, omdat hun aanwezigheid en aantal een indicator zijn voor de toestand en vruchtbaarheid van een bos.

Bij de laatste telling vijf jaar geleden had Thailand 3000 neushoornvogels, waarvan de meeste werden gespot in het Khao Yai National Park in Nakhon Nayok en het Budo Su-ngai Padi National Park in Narathiwat.

De neushoornvogelpopulatie in Thailand neemt af als gevolg van ontbossing en jacht.  Ze halen blijkbaar een hoge prijs op de zwarte markt omdat deze vogels worden gezien als een “symbool van prestige”.

De vogels vallen onder de Wet behoud en bescherming van wilde dieren van 1992 en mensen die worden betrapt op het bezitten, kopen of verkopen van deze vogels, kunnen tot vier jaar gevangenisstraf en/of een boete van 40.000 baht krijgen.

De lezers  worden dringend verzocht geen opmerkingen in te dienen die juridische geschillen kunnen veroorzaken, waaronder lasterlijk, vulgair of gewelddadig taalgebruik, verkeerd gespelde namen,  citaten zonder bron of iets dat kritisch wordt geacht over de monarchie te plaatsen.

Informatie en bron
Illustraties: The Nation  
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: The Nation 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!