Fake nieuws verspreider inzake een ophanden zijnde staatsgreep in Thailand gearresteerd

BANGKOK:- Legerchef generaal Narongpan Jittkaewtae heeft een klacht ingediend bij de politie van Nang Lerng tegen een Facebook-gebruiker met de naam “Nathapong Akkara”, die postte dat er een militaire staatsgreep aan de gang was, met plannen om generaal Prayut Chan-o-cha door generaal Apirat Kongsompong als premier te vervangen.

Generaal Narongpan beschuldigde de persoon van het importeren van valse informatie in een computersysteem onder de computercriminaliteitswet.  Als hij schuldig wordt bevonden, kan hij of zij worden gestraft met vijf jaar gevangenisstraf en/of een boete tot 100.000 baht.  Iedereen die dit nepnieuws gedeeld heeft, zou ook worden vervolgd, zo maakte deze generaal bekend.

Volgens het leger, hebben weinig mensen de post gezien, de genoemde Facebook-gebruiker plaatste afgelopen vrijdag rond het middaguur dat 300 soldaten van een speciale legereenheid van Lop Buri generaal Prayut Chan-O-Cha  in zijn huis op de compound van het First Infantry Regiment in Bangkok gijzelden.

De post beweerde ook dat generaal Narongpan een staatsgreep aan het beramen was en zou volgens de posting tanks van 48 bataljons (34.000 troepen) naar Bangkok gestuurd hebben om de stad in te nemen.

Het doel was om het land voor vijf jaar ‘af te sluiten’ en generaal Apirat, een voormalig legerleider en nu vice-kamerheer van het Royal Household Bureau en adjunct-directeur van het Crown Property Bureau, te benoemen tot premier.

In de nacht van vrijdag op zaterdag stuurde legerwoordvoerder Santipong Thampiya een persbericht naar verschillende redacties van kranten, waarin hij verklaarde dat het Facebook-bericht nepnieuws was dat de reputatie van het leger en de regering had geschaad.

We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: De Bangkok Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!