Expats uit Pattaya lobbyen bij het ministerie van Thailand voor betere visum voorwaarden

PATTAYA:- Een groep expats uit Pattaya, veelal met een verblijfsverlenging van een jaar vanwege pensionering of huwelijk, heeft premier Srettha Thavisin geschreven om op te roepen tot een meer vriendelijkere behandeling. 

Hun leider John Foulds, een Britse gepensioneerde, zei dat de regering alleen geïnteresseerd leek in het uitbreiden van het kortetermijntoerisme door visa voor massamarkten zoals China en India af te schaffen en het leven gemakkelijker te maken voor rijke werkende expats met hoge salarissen. 

Hij citeerde de recente aankondiging van tienjarige verblijfsvergunningen voor leidinggevenden of professionals in de Eastern Economic Corridor, die specifiek verlaagde belastingtarieven op inkomen bieden en het vermijden van rapportage van negentig dagen bevestigen.

Mr. Foulds legde uit: “Er lijkt daarentegen nooit goed nieuws te zijn voor de expats die hier met pensioen zijn gegaan of al vele jaren Thaise vrouwen en gezinnen ondersteunen. Nu lijkt het erop dat we te maken kunnen krijgen met eisen om ons te registreren bij het Thaise belastingstelsel vanwege veranderende inkomstenregels en meer hindernissen bij het verlengen van onze jaarlijkse visa.” 

Hij suggereerde dat expats moeten worden vrijgesteld van inkomensregels met een jaar verlenging, tenminste totdat het systeem open en eerlijk is. ​

“Het idee dat expats zoals ik, die al een belast pensioen ontvangen, jaarlijks een heleboel administratieve rompslomp moeten veroorzaken om te rechtvaardigen waarom we niet opnieuw belasting zouden moeten betalen, is een zeer bitter plan”.

Tot de andere visumgerelateerde klachten van de groep behoren recente wijzigingen in het 90-dagen-rapportageproces, die (in Chonburi) elke drie maanden een nieuw formulier en bijbehorende kopieën van het paspoort vereisen, en een toenemende hoeveelheid papierwerk dat Thaise banken nodig hebben over de rekening het rekeningsaldo van de houder is vereist, en regelmatige waarschuwingen over de verplichte ziektekostenverzekering. 

“Het lijkt alsof oudere gepensioneerden in mijn positie het doelwit zijn om onder druk te worden gezet of gedwongen te worden tot dure visumopties, zoals een langdurig ingezetenschap van tien jaar of een elite van vijf tot twintig jaar”, zo voegde Foulds eraan toe. 

Hij zei dat veel gepensioneerden die hij kende al van plan waren Thailand te verlaten of naar meer visumvriendelijke landen zoals Vietnam of Cambodja te verhuizen.

Olleke Bolleke in Pattaya

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!