Er heerst een fikse verwarring over gezondheidsregels voor Chinese aankomsten in Thailand

BANGKOK:- Thailand wilt wanhopig Chinees toeristengeld, maar riskeert dat zijn gezondheidsdiensten worden overweldigd door enorme eisen die tijdens de pandemie nooit zijn ervaren. De Thaise autoriteiten lijken een nietszeggende benadering te volgen van de covid-zorgen over honderdduizenden Chinese toeristen die naar verwachting de komende maanden Thailand zullen bezoeken.  

De Chinese autoriteiten hebben de vrijheid aangekondigd om vanaf 8 januari van en naar China te reizen. Terwijl sommige landen – waaronder de Verenigde Staten, Japan en Italië – hebben aangekondigd dat alle reizigers uit China vooraf RT-PCR-tests moeten ondergaan, hebben andere besloten om  de rode loper zonder onnodige beperkingen uit te rollen, iets waarmee Thailand de voorhand neemt.

Het Thaise ministerie van Volksgezondheid heeft aangekondigd dat Bangkok geen extra eisen zal stellen, maar zal vertrouwen op de beloften van Peking dat zijn burgers zowel uitgaand als inkomend een RT-PCR-test nodig zullen hebben.  

De Minister van Volksgezondheid, Khun Anutin Charnvirakul verklaarde in commentaren in de Bangkok Post dat Chinese bezoekers, samen met alle buitenlandse aankomsten, een ziektekostenverzekering moeten hebben.  Thailand heeft echter in werkelijkheid geen enkele ziektekostenverzekering nodig voor kortetermijntoeristen uit welk land dan ook.  De minister beloofde ook AstraZeneca booster shots voor Chinese bezoekers gratis ter beschikking te stellen.

Aan de andere kant verklaarde Yuthasak Supasorn, gouverneur van het TAT, deze week dat de prioriteit niet lag bij cash-cow Chinese toeristen, maar bij de noodzaak om de Thaise bevolking te beschermen tegen een nieuwe golf van covid-infecties, mogelijk met nieuwe en onbekende stammen.  geïntroduceerd via luchthavens.  

Ondertussen melden veel Thaise ziekenhuizen dat ze geen voorraden vaccins hebben om mensen in te enten. Controles in ziekenhuizen in de omgeving van Pattaya hebben gisteren uitgewezen dat de inloop- of voorafgaande afspraak booster-opnamen allemaal zijn beëindigd omdat de medicijnkosten leeg zijn.

Evenmin is het duidelijk dat het Thaise gezondheidsnetwerk genoeg extra personeel kan inhuren om RT-PCR-tests aan te bieden aan alle Chinese toeristen 48 uur voor hun terugkeer naar het moederland.  

Om het nog ingewikkelder te maken, heeft India nu aangekondigd dat alle passagiers die naar een van zijn luchthavens vliegen vanuit zowel China als Thailand vanaf 1 januari een recente RT-PCR-test nodig hebben.

Het is duidelijk dat het Chinese besluit om de beperkingen op reizen naar het buitenland op te heffen, ingegeven door massademonstraties tegen het zero-covid-beleid van president Xi eerder dit jaar, een potentieel gigantische impuls heeft gegeven aan de toeristenindustrie in Thailand.  

Het zgn. “Rebound”-toerisme is wereldwijd in opmars, nu vakantiegangers zich haasten om te genieten van een reisvrijheid die hen bijna drie jaar lang is ontzegd.  Toch ZOUDEN de Thaise autoriteiten de voor- en nadelen systematisch moeten afwegen.  Met name het Thaise gezondheidssysteem, zowel publiek als privaat, dreigt te worden overweldigd door te veel eisen voor zowel behandeling als testen.  

Zoals altijd aan alles zit een staartje!

Olleke Bolleke in Thailand 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!