Er bestaat een kleine kans dat de 20 ton zware Chinese raket in Thailand ter aarde zou kunnen storten

~HET IS MAAR HOE DE KAARTEN VALLEN~
(Het hangt van het lot af)

THAILAND:- De kans dat 20-ton zware Chinese raket in Thailand dit weekend in Thailand ter aarde zal storten is bijzonder klein, zo maakte gistermiddag Geo-Informatics and Space Technology Development Agency (GISTDA) bekend.

De kern van China’s Long March 5B-raket werd donderdag in een onstabiele baan rond de aarde gespot en experts zeggen dat het puin waarschijnlijk op zaterdag of uiterlijk zondag de grond zal bereiken.

De directeur van het GISTDA, Khun Pakorn Apaphant legde uit dat China de raket, die op 29 april gelanceerd werd voor een missie om de hoofdmodule van China’s eerste ruimtestation, de “Tianhe”, af te leveren, compleet misging.

Hij zei dat GISTDA en drie internationale agentschappen – het United States Space Command, European Space Agency en Aerospace – verwachten dat de 20 ton wegende raketkern vandaag of morgen de atmosfeer zal binnendringen en naar de aarde zal tuimelen.

“De tijd en locatie waar het zal vallen, zullen ongeveer drie uur voordat het de grond raakt duidelijk zijn”, zei hij.

Hij zei dat er slechts een kans van 0,18 procent was dat de vallende raketkern Thailand zou treffen, zoals berekend door het ZIRCON-ruimteverkeersbeheersysteem van AstroLab.

 “We zullen de situatie echter in de gaten houden en updates geven”, zei hij.

 Hij voegde eraan toe dat de meeste grote stukken ruimteafval op de aarde vallen zonder schade aan eigendommen te veroorzaken. Jaarlijks komt ongeveer 150 ton aan ruimtemateriaal opnieuw de atmosfeer binnen, maar tot dusver zijn er geen slachtoffers gevallen.

Maar de laatste keer dat China een Long March 5B-raket lanceerde, “eindigden ze met grote lange metalen staven die door de lucht vlogen en verschillende gebouwen in Ivoorkust beschadigden”, zei de astrofysicus Jonathan McDowell van de Harvard University.  Hij verwees naar berichten over het neerstorten van Chinees ruimtepuin op de westkust van Afrika op 11 mei vorig jaar.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft. We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik, mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: The Nation 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!