Er bestaan zorgen over de terugkeer van voormalig premier Thaksin naar Thailand

BANGKOK:- De familie Shinawatra wil dat hun familielid, de voortvluchtige voormalige premier Thaksin Shinawatra zijn terugkeer uit ballingschap naar Thailand uitstelt, ze weet een bron te melden. Vlak voor de algemene verkiezingen van 14 mei j.l.tweette Thaksin, die het land ontvluchtte om gevangenisstraf te vermijden, dat hij voor 26 juli, zijn 74ste verjaardag, naar huis wilde terugkeren om voor zijn kleinkinderen te zorgen.

Zijn geplande terugkeer werd gisteren tijdens een familiereünie uitvoerig besproken, die werd bijgewoond door Khunying Potjaman Na Pombejra, de ex-vrouw van Thaksin, de dochters van Thaksin, Pintongta en haar man, en Paetongtarn. De ontmoeting in een hotel in Bangkok kwam nadat Khun Paetongtarn, een van de kandidaten van de Pheu Thai-partij voor het premierschap, de pers op het hoofdkwartier van de Pheu Thai-partij vertelde dat haar vader volgende maand naar huis wilde terugkeren en bereid was om voor de rechter te verschijnen.

Volgens de bron kan Thaksin niet wachten om terug te keren, maar de familie is onzeker over de timing en wil dat hij zijn plan uitstelt totdat de coalitieregering gevormd is. Volgens de bron is de familie ook van mening dat het voor Khun Paetongtarn te vroeg is om de functie van premier over te nemen en dat het beter zou zijn als ze vijf jaar zou wachten. Met haar 37 jaar is ze te jong om de politieke situatie aan te kunnen en er zijn andere geschikte kandidaten zoals Srettha Thavisin en Pita Limjaroenrat, de leider van de Move Forward Party, aldus de bron.

‘Ze is jong en heeft niet genoeg ervaring. Ze ging de politiek in omdat ze Pheu Thai wil versterken. Het is beter voor hen om het stap voor stap te doen. Ze heeft haar vader ook verteld dat ze meer ervaring nodig heeft en hij begrijpt dat’, aldus de bron. Begin woensdag vertelde Khun Paetongtarn aan de media dat Thaksin van plan is om in juli terug te keren naar Thailand, maar dat hij waarschijnlijk verschillende factoren in overweging zal nemen alvorens een exacte datum te bepalen.

Tijdens zijn afwezigheid werd hij op vier punten veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf door de strafkamer van het Hooggerechtshof voor politieke ambtsdragers.

Het omvat machtsmisbruik in verband met eigendom van staatseigendom, misdrijf in verband met de dubbele en driecijferige loterij, misbruik van zijn positie door bankleningen goed te keuren om apparatuur te kopen van een telecommunicatiebedrijf in familiebezit, en het gebruik van commissarissen voor het bezit van aandelen van dit bedrijf Shin Corp.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de Thaise media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: Bangkok Post 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!