Enorme zwerm reuzenhoningbijen bezette een huis in Zuid-Thailand 

KRABI:- Een man uit Krabi, Zuid-Thailand, bleef doodsbang en gelukkig ongedeerd achter nadat tienduizenden gigantische honingbijen – of Apis dorsata – afgelopen weekend zijn huis bezette.  De gigantische honingbijen van Thailand worden door de apiculturist Roger Morse van de Cornell Universiteit  genoemd als “de gevaarlijkste stekende insecten op aarde” 

Khun Somchai Kaewkasorn, een ambtenaar bij het snelweg departement, zat zondagavond rond 20.00 uur televisie te kijken toen hij zag dat 2 of 3 gigantische honingbijen zijn huis binnenvlogen.  Toen zag hij er nog 2 of 3, toen zag hij meer, en meer.  Toen Somchai naar buiten ging, hoorde hij tienduizenden bijen onder zijn huis.  Ze maakte een geluid dat buitengewoon angstaanjagend was.  Toen bestormden de bijen zijn huis en vlogen naar een licht aan de achterkant van zijn huis.

De bijen vlogen urenlang door het huis, kwamen zelfs de slaapkamer binnen en verlieten uiteindelijk het huis van Somchai rond middernacht.  De volgende ochtend werd Somchai geconfronteerd met duizenden en duizenden bijenresten in zijn hele huis.  Hij vroeg het aan zijn buren en ze zeiden allemaal dat de bijen ook hun huis met een bezoek vereerd hadden.  Gelukkig raakte niemand ernstig gewond.

De reuzenhoningbijen in Thailand zijn ongeveer 1 – 1,5 centimeter lang en zelfs één steek kan gevaarlijk zijn.  Reuzenbijensteken kunnen dodelijk zijn als het slachtoffer allergisch is voor het bijengif of als ze in grote aantallen steken.  

Khun Somchai zei dat hij nog nooit zoveel bijen heeft zien migreren, vooral ’s nachts.  Meestal migreren gigantische honingbijen overdag.  Somchai vermoedt dat iemand probeerde het bijennest te vernietigen, waardoor ze gedwongen werden te evacueren.

In een artikel dat in november 2021 in de Journal of Insect Science werd gepubliceerd, ontdekte een wetenschapper uit Wyoming dat de gigantische honingbijen van Thailand tijdens hun jaarlijkse migratie “pitstops” maken, zich tijdelijk in bomen verzamelen voordat ze verder gaan.

Reuzenhoningbijen bouwen hun bijenkorven in de hoogste bosbomen, dus kijk naar boven als je een kans wilt maken om er een in Thailand te zien.  Als je er een hebt gezien, ben je bekend met de prachtige collectieve beweging van de bijen, in 1940 door de Nobelprijswinnaar Karl von Frisch de beroemde “waggeldans” genoemd 

Het is gemakkelijk om de bijen van een afstand te bewonderen, maar niet vanaf je bank.  Geen wonder dat Somchai doodsbang was.

In april stierf een 90-jarige vrouw uit Chaiyaphum in het noordoosten van Thailand aan een wespenaanval, waarbij ze honderden steken op haar gezicht en lichaam kreeg. 

In 2019 zag een Frans stel hoe hun Thaise gids werd doodgestoken door een zwerm Aziatische hoornaars tijdens een trektocht in de provincie Chiang Mai, in het noorden van Thailand.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Sanook
Content: Olleke Bolleke in Zuid-Thailand 
Bron: Sanook.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!