Een verzengende hittegolf van 44° Celsius treft het hoge noorden van Thailand, voorzichtigheid is geboden

PATTAYA:- Het Thaise Meteorologisch departement (TMD) heeft een ernstige hittewaarschuwing afgegeven voor het noorden van Thailand, waarbij de temperaturen naar verwachting zullen stijgen tot een verzengende 44° Celsius in de noordelijke, centrale en noordoostelijke regio’s.

De hoofdstad, Bangkok, zal ook te maken krijgen met één warmte record waarbij de temperatuur naar verwachting zal oplopen tot 42 graden Celsius. Het publiek wordt geadviseerd om langdurige buitenactiviteiten en inspannend werk te vermijden vanwege de extreme hitte, die gezondheidsrisico’s met zich mee kunnen brengen.

De extreme hitte is het gevolg van een lagedrukgebied dat wordt veroorzaakt door hoge temperaturen die het bovenste deel van het land domineren, wat leidt tot over het algemeen warme tot zeer warme weersomstandigheden en een gedeeltelijk bewolkte hemel gedurende de dag. 

Burgers worden eraan herinnerd voorzorgsmaatregelen te nemen om hun gezondheid te beschermen, waaronder gehydrateerd blijven en schaduw zoeken tijdens de heetste delen van de dag.

Terwijl de zuidelijke en zuidwestelijke winden naar verwachting onweersbuien en sterke windstoten naar de lagere noordoostelijke en oostelijke delen van Thailand zullen brengen, worden inwoners gewaarschuwd voorzichtig te zijn met mogelijke gevaren van de stormen en windstoten.

De Andaman Zee en de Golf van Thailand zullen ook worden beïnvloed door respectievelijk noordwestelijke en zuidelijke wind. In het zuiden worden in sommige gebieden onweersbuien verwacht, en zeelieden wordt geadviseerd om niet in door stormen getroffen gebieden te varen.

Van 3 tot 7 mei wordt voorspeld dat een westelijke windstroom de bovenste noordelijke en bovenste noordoostelijke regio’s zal bestrijken, wat, samen met een trog van zuidwestenwind en zuidelijke wind, zou kunnen leiden tot zomerstormen die worden gekenmerkt door onweersbuien, harde wind en mogelijk hagel in sommige gebieden. Blikseminslagen vormen ook een potentieel risico. Inwoners van noord, noordoost en centraal Thailand moeten voorbereid zijn op deze zware weersomstandigheden.

Voorts worden de inwoners aangespoord om tijdens stormen open ruimtes, grote bomen, zwakke constructies en reclameborden te vermijden en boeren moeten zich voorbereiden om hun gewassen en vee te beschermen tegen mogelijke schade. De stof- en rookophoping in de noordelijke, noordoostelijke en centrale regio’s zal naar verwachting variëren van matig tot relatief hoog als gevolg van zwakke wind en slechte luchtcirculatie.

De intense hitte zal het grootste deel van de noordelijke regio treffen, met temperaturen variërend van 40 tot 44 graden Celsius. De lagere noordoostelijke en centrale regio’s zullen ook te maken krijgen met zeer warm weer, waarbij de maximumtemperaturen naar verwachting vergelijkbare niveaus zullen bereiken.

In de oostelijke delen, waaronder de provincies Chonburi, Chanthaburi en Trat, worden in 10% van het gebied onweersbuien verwacht, met op sommige plaatsen harde wind.

Voor de zuidelijke regio, vooral in Surat Thani, Nakhon Si Thammarat, Songkhla, Pattani, Yala en Narathiwat, zal het weer over het algemeen warm zijn, met geïsoleerde onweersbuien die 10% van het gebied treffen. De westkust, inclusief de provincies Krabi, Trang en Satun, zal naar verwachting in 20% van het gebied met onweersbuien te maken krijgen, meldde KhaoSod.

Olleke Bolleke, uw weerbeer in Thailand 

Eén gedachte over “Een verzengende hittegolf van 44° Celsius treft het hoge noorden van Thailand, voorzichtigheid is geboden”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!