ISAAN:- In een wilde variant op de traditionele landbouw zet een eigenzinnig dorp in Nakhon Phanom, Thailand, de wereld van ongewone beroepen op zijn kop door jaarlijks maar liefst 50 miljoen baht binnen te harken uit een nogal slijmerige bron: regenwormen!
Ja, U leest het goed❗️
De ingenieuze inwoners van Ban Tan, gelegen in het Na Wa-district, verzamelen al meer dan 30 jaar deze kronkelige wonderen. Zodra het regenseizoen afscheid neemt, begint de regenwormbonanza. Dorpsbewoners profiteren van het koele weer en gaan er in de vroege ochtendmist of onder dekking van de nacht op uit om deze gladde beestjes op te scheppen.
De regenwormen verlaten de verzadigde grond op grote schaal, vooral in vochtige gebieden in de buurt van waterbronnen. Afhankelijk van hun geluk halen de lokale bewoners rode of de meer lucratieve zwarte regenwormen binnen, waarbij de laatste de ultieme vangst is.
Een ervaren dorpsbewoner kan tijdens deze overvloedige periode dagelijks tussen de 10 en 20 kilo wormen vangen. Vers geoogste regenwormen brengen 30 tot 40 baht per kilogram op, afhankelijk van de grootte en de grillen van de koper. Sommige ondernemende mensen kiezen ervoor om hun premie te drogen en te verwerken, waarbij ze voor hun inspanningen maar liefst 500 tot 600 baht per kilo binnenhalen.
Door deze kronkelige handel wordt jaarlijks meer dan 100 ton regenwormen naar China verscheept. Volgens de legende zijn deze beestjes in het Middenrijk belangrijke ingrediënten in energieverhogende brouwsels. Thuis verdienen de lokale wormenjagers tot 1.000 baht per dag, terwijl de maandelijkse salarissen tussen de 10.000 en 20.000 baht schommelen, zo meldde Sanook.
De verwerking is niet voor angsthazen❗️
Het begint met een goede oude wasbeurt, gevolgd door het splijten van de wormen om de grond te verwijderen, een taak die ooit met scherp gereedschap werd uitgevoerd, maar nu wordt versneld door machines die slechts één worm tegelijk kunnen aanpakken, maar de zaken aanzienlijk versnellen.
De voorbereide wormen worden vervolgens nog een keer gespoeld en gedrenkt in kruiden oplossing of aluinoplossingen om het slijm te verdrijven voordat ze de droogrekken raken. Dorpsbewoners kiezen tussen drogen in de zon of de snelle rookkastmethode.
Eenmaal tot in de perfectie gedroogd, worden de regenwormen gewogen en overgedragen aan tussenpersonen die ze graag naar China willen exporteren voor die verleidelijke 500 tot 600 baht per kilo. Dit saaie tijdverdrijf houdt niet alleen lokale families overeind, maar trekt ook nieuwsgierige kopers van heinde en verre aan terwijl de regenwormvoorraden in andere gebieden slinken.
Als ze niet tot hun ellebogen in de regenwormen zitten, fietsen de inventieve dorpelingen door andere griezelige ambachten. De hitte van de zomer brengt gekko’s in de schijnwerpers, terwijl de moessons een ommekeer zien in het oogsten van bloedzuigers. Deze drukte het hele jaar door pompt tussen de 100 en 200 miljoen baht in de lokale economie, waardoor het zoeken naar banen elders tot het verleden behoort.
De eigenzinnige en toch cashrijke transacties van Ban Tan zijn een bewijs van zijn aanpassingsvermogen en vindingrijkheid, en bewijzen dat waar een worm is, ook een weg is.