KRABI:- In een recent onderzoek uitgevoerd door parkfunctionarissen zijn alarmerende bevindingen naar voren gekomen met betrekking tot koraalverbleking in de ongerepte wateren van het Mu Ko Lanta Marine National Park in Krabi.
Ambtenaren waagden de sprong om de omvang van de koraalverbleking te beoordelen en afval uit de zee te verzamelen dat op de zeebodem lag.
Rond Koh Rok werd een verontrustende 10 tot 15% van de koralen op een diepte van 1 tot 5 meter gebleekt ontdekt, waarbij bultkoralen het zwaarst te lijden hadden onder de schade. Niet alleen koralen, maar ook andere zeeschatten zoals reuzenschelpen en zeeanemonen werden gebleekt aangetroffen.
Verder naar de Ha-eilanden, kwam een soortgelijk grimmig scenario naar voren, waarbij 5% van de koralen op dezelfde diepte verbleking vertoonde, met name bij hertshoorn- en bultkoralen.
De schuldige achter deze verwoesting?
De torenhoge watertemperaturen bereiken 31 graden Celsius.
Dr. Thon Thamrongnawasawat, een gewaardeerd maritiem wetenschapper van de Kasetsart Universiteit, benadrukte het alarmerende tempo waarin koraalverbleking kan optreden, soms binnen slechts twee dagen, geaccentueerd door warmer water.
Mei is een kritieke tijd voor het overleven van koralen, met rapporten die zich niet alleen beperken tot Koh Lanta, maar zich ook uitstrekken tot Koh Phi Phi. Dr. Thon drong aan op een gezamenlijke inspanning in alle sectoren en benadrukte de urgentie om deze vitale koraalecosystemen te monitoren en te beschermen, zo meldde Thairath.
Koraalverbleking, een onheilspellend fenomeen, zorgt ervoor dat koralen symbiotische algen verdrijven, waardoor ze spookachtig wit worden. Een groot aantal factoren, waaronder verhoogde watertemperaturen, vervuiling en sedimentatie, dragen bij aan dit lot, waardoor gebleekte koralen kwetsbaar worden voor ziekten en uiteindelijk de dood.
Olleke Bolleke in Zuid-Thailand