Een gezondheidsfunctionaris in Thailand verdedigt kwaliteit van antigeen testen, maar erkent tekortkomingen

BANGKOK:- Het hoofd van de afdeling Medische Wetenschappen heeft de kwaliteit van Lepu-antigeentestkits verdedigd, maar erkent tegelijkertijd hun beperkingen.  De Bangkok Post meldt dat Dr. Supakit Sirilak reageerde op klachten dat de kits minder nauwkeurig zijn en valse Covid19 resultaten kunnen genereren.  

Dr. Supakit zegt dat de kits niet zo betrouwbaar zijn als PCR-tests waarbij monsters worden geanalyseerd in een laboratoriumomgeving, maar voegt eraan toe dat onjuiste resultaten van antigeentestkits geen weerspiegeling zijn van de kwaliteit van de kits.

Supakit ging verder met te zeggen dat ATK’s om verschillende redenen een verkeerd testresultaat kunnen geven, ook als mensen het gebruiken terwijl ze griep hebben of als ze de gebruiksaanwijzing niet correct volgen. Zijn opmerkingen volgen op berichten dat het hoofd van de volksgezondheid in de zuidelijke provincie Nakhon Si Thammarat het thuisgebruik van de Lepu-kits heeft opgeschort vanwege het grote aantal geretourneerde valse negatieven.

De Bangkok Post meldt dat de provincie een test heeft uitgevoerd waarin zij in 392 gevallen PCR-testen en testen met Lepu ATK vergeleek.  In het experiment werden 223 negatieve gevallen gemeld via PCR-tests, terwijl ATK-testen slechts 122 negatieve resultaten opleverden.

Het is niet de eerste keer dat de kits in twijfel worden getrokken, waarbij de Thaise vereniging voor landelijke artsen eerder bezorgdheid uitte over hun nauwkeurigheid.  De RDS heeft er bij de regering op aangedrongen om te stoppen met het gebruik van de kits, maar de oproep lijkt aan dovemansoren gericht.

In gerelateerd nieuws zegt dr, Supakit dat zijn afdeling de sequentietests voor het hele genoom met minstens 450 gevallen per week zal verhogen.  De afdeling rapporteert momenteel wekelijks bevindingen aan de Global Initiative on Sharing Avian Influenza Data (GISAID)-database.  Het Verenigd Koninkrijk heeft echter zijn bezorgdheid geuit over het feit dat de door Thailand verstrekte informatie ontoereikend is.  Supakit zegt dat zijn afdeling ook potentiële nieuwe stammen zal onderzoeken door tests uit te voeren op nog eens 372 gevallen per week.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u vertaald heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: Bangkok Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!