Duizenden mensen in Bangkok de straat op om hun ongenoegen tegen de Thaise regering te uiten

BANGKOK:- Verschillende pro-democratische demonstranten van meerdere groepen activisten verzamelden zich gistermiddag, 29 augustus, rond Bangkok om te proberen premier Prayut Chan-O’Cha en zijn regering te verdrijven.

De grootste demonstratie was getiteld de “Car Mob Call Out” en werd gehouden in de Kasetsart-tunnel, georganiseerd door voormalig roodhemdleider Nattawut Saikua en politiek activist Sombat Bunngam-anong of “Bo Ko Lai Jut”, als een autoprotest naar de bestemming  van Suan Thep Pathum in de provincie Pathum Thani, vanaf 14:00 uur.

Eerder verzekerden de protestleiders dat de demonstratie vreedzaam zou verlopen, zonder partijen te confronteren en nergens heen te gaan waar mogelijk geweld zou kunnen ontstaan.  Het was in de eerste plaats bedoeld voor demonstranten om hun mening te uiten over het slechte beheer van de Covid-19-situatie door de regering en hun wens om het ontslag van de premier te eisen.

De colonne bestaande uit verschillende motoren en auto’s begon rond 14.45 uur vanaf het kruispunt Kasetsart naar verschillende bestemmingen.  Bij elke halte werden ook anti-regeringstoespraken en -uitvoeringen opgevoerd waar lokale pro-democratische aanhangers aan konden deelnemen.

Ondertussen werden soortgelijke autoprotesten ook georganiseerd door lokale pro-democratische groepen in andere provincies in het hele land, waaronder Nonthaburi en Chiang Mai.

Vanaf 17.00 uur verzamelden zich enkele lokale demonstranten en hielden ze toespraken in de buurt van het Pathum Thani Provincial Office om het “automaffia”-protest te verwelkomen en eraan deel te nemen.  De rally arriveerde een half uur later op hun eindbestemming in Pathum Thani, waar de protestleiders ook een aanstaande georganiseerde demonstratie aankondigden op het Asoke-kruispunt aanstaande donderdag 2 september.

Het protest duurde nog een uur totdat protestleider Nattawut de bijeenkomst rond 18.45 uur afbrak.  Het evenement werd opgevoerd en eindigde vreedzaam.

Ondertussen was er naar verluidt ook een hardline-protest onder de “Thalu Gas” -beweging die rond 16.40 uur handgemaakte explosieven verzamelde en begon te gooien.  bij het vlampunt van het knooppunt Sam Liam Din Daeng, waar ook groepen politiediensten naderden om de rust en orde te handhaven.  Deze specifieke groep wordt niet geassocieerd met andere protestgroepen en bestaat voornamelijk uit jongere, hardline demonstranten die niet terugdeinzen voor directe interactie met wetshandhaving en geen algemeen beleid van puur ‘vreedzaam’ protesteren hebben.

Vanaf 17:23 werden rubberen kogels en chemische waterkanonnen met paarse kleurstof afgevuurd om de demonstranten te markeren.  De jonge demonstranten deinsden echter niet terug en kwamen constant terug naar het toneel, waar ze met handgemaakte bommen, vuurwerk en harde voorwerpen naar de oproerpolitie gooiden.

De intense confrontatie ging door op de kruising.  Naar verluidt arriveerde er sinds 19.00 uur meer oproerpolitie ter plaatse.  om de huidige demonstranten te controleren en te arresteren.  Het conflict tussen de twee duurde voort tot ver na een verplichte avondklok in Bangkok vanwege Covid-19.  De avondklok loopt momenteel vanaf 21.00 uur.  tot 04:00 uur  en werden onlangs verlengd tot ten minste 14 september.

Wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Ilaw 
Content: Olleke Bolleke in Bangkok
Bron: The Nation 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!