Duizenden en duizenden mensen protesteerde gisteren in Bangkok en eiste aftreden van premier Prayut

BANGKOK:- Duizenden mensen zijn gisteren de straat op gegaan om in het centrum van Bangkok te protesteren en schreeuwde luidkeels tot het aftreden van premier Prayut Chan-ocha en lieten weten dat ze elke dag zouden terugkeren net zo land hij zijn ambt verlaat.

De demonstratie van gisteren op het Asoke-kruispunt in het centrum van Bangkok was één van de grootste van dergelijke bijeenkomsten dit jaar, ondanks een waarschuwing van de politie eerder op de dag dat protesten zijn verboden vanwege de beperkingen van het coronavirus.

De protesten tegen Prayut zijn sinds eind juni in een stroomversnelling geraakt, aangezien groepen demonstranten sinds vorig jaar om zijn afzetting als premier verzochten, maar hun heden ten dage terugkeren met bredere steun van mensen die boos zijn door een verslechterende coronavirussituatie.

Thailand heeft sinds het begin van de pandemie vorig jaar meer dan 1,2 miljoen infecties en 12.103 doden geregistreerd, waarbij de meeste gevallen en sterfgevallen sinds april van dit jaar plaatsvonden.

De demonstratie vindt ook gelijktijdig plaats terwijl Prayut en zijn kornuiten zijn verwikkeld in één motie van wantrouwen, een afkeuringsdebat dat eerder deze week begon. 

De politieke oppositie beschuldigt de premier en vijf andere ministers van corruptie, economisch wanbeheer en het verknoeien van de reactie op het coronavirus.

Premier Prayut en zijn ministers hebben de beschuldigingen van de oppositie afgewezen en hun optreden tegenover het parlement verdedigd.

Verwacht wordt dat ze de voor zaterdag geplande motie van wantrouwen zullen overleven, dankzij de duidelijke parlementaire meerderheid van de regerende coalitie, maar de demonstranten zeggen dat ze druk zullen blijven uitoefenen op Prayut.

“De parlementsleden moeten kiezen tussen het volk en Prayut die heeft gefaald, met verliezen en doden van meer dan 10.000 mensen tot gevolg”, zo vertelde khun Nattawut Saikua, één van de belangrijkste organisatoren van het protest.

 “Als Prayut de motie van wantrouwen doorstaat en premier blijft, zullen we hem blijven verdrijven”, zei hij.

Terwijl de demonstratie in Asoke vreedzaam verliep, stak een kleinere groep anti-regeringsdemonstranten donderdag vuurwerk af en verbrandde autobanden in de buurt van de residentie van de premier in een ander deel van de stad.

Wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Bangkok
Bron: Reuters.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!