Duitsland houdt Thaise koning in de gaten en waarschuwt voor gevolgen

DUITSLAND:- Als koning Maha Vajiralongkorn (69) met Thaise politiek de wet overtreedt in Duitsland, dan zullen er maatregelen getroffen worden. Daarvoor waarschuwt Annalena Baerbock (40), de nieuwe Duitse minister van Buitenlandse Zaken, in een reactie op zijn uitspattingen op Duitse bodem.

De Thaise koning, beter bekend als Rama X, kan volgens de Duitse krant ‘Bild’ maar beter op zijn tellen passen. De vorst verblijft al enige weken weer in Duitsland, waar zijn aanwezigheid nu al jaren voor controverse en protest zorgt. Al sinds 2007 spendeert Rama X dan ook het grootste deel van zijn tijd in Beieren: alleen voor een handvol belangrijke plechtigheden vliegt hij terug naar Thailand, meestal voor minder dan 24 uur tijd. De vorst werd voor het laatst in oktober 2020 in Thailand gezien, tijdens de herdenking van het overlijden van zijn vader Bhumibol.

Reizigers die Duitsland betreden uit ‘hoogrisicogebieden’ (waaronder Thailand valt) worden onderworpen aan een quarantaine van ten minste vijf dagen, tenzij ze kunnen aantonen dat ze volledig zijn gevaccineerd of hersteld zijn van Covid-19. Maar die regels waren niet van tel voor koning Rama X en zijn gezelschap. Bovendien valt zijn terugkeer naar Duitsland ook net samen met een uitspraak van het Grondwettelijk Hof van Thailand: zij oordeelden dat de eisen van demonstranten om de monarchie te hervormen in strijd zijn met de wet.

Eerder verklaarde Heiko Maas, de vorige Duitse minister van Buitenlandse Zaken, al dat Vajiralongkorn zijn koninklijke plichten niet kan uitvoeren vanuit Duitsland. “Als er dingen zijn die wij als illegaal beschouwen, heeft dat onmiddellijke gevolgen”, aldus de minister toen. “We hebben het duidelijk gemaakt dat politiek met betrekking tot Thailand niet vanaf Duitse bodem mag worden gevoerd. Als er gasten in ons land zijn die staatszaken vanaf ons grondgebied regelen, dan zullen we dat altijd tegengaan.”

En dat herhaalt ook de nieuwe minister van Buitenlandse zaken, die het doen en laten van de Thaise koning naar eigen zeggen nauwlettend in de gaten houdt. “Wij hebben ons standpunt duidelijk aan de Thaise kant overgebracht: we gaan ervan uit dat ze geen beslissingen zullen nemen op Duitse bodem, of deze nu gerelateerd zijn aan het Duitse juridische systeem, het internationaal recht, of wanneer zij de internationaal vastgelegde mensenrechten schenden.”

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock
Content: Redactie
Bron: HLN.be

https://www.hln.be/royalty/duitsland-houdt-thaise-koning-in-de-gaten-en-waarschuwt-voor-gevolgen~a075e08a/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!