Drie belangrijke verschuivingen bij de verkiezingen van 2023 in Thailand

1.  Move Forward Partij
De Move Forward Party overtrof de verwachtingen en won deze verkiezing. Op het moment van schrijven wordt verwacht dat de Move Forward Party zowel de meeste stemmen als de meeste zetels in het parlement zal behalen. Partijleider Pita Limjaroenrat heeft aangekondigd nu een coalitie te gaan vormen.

Weinigen hadden verwacht dat Move Forward Pheu Thai zou kunnen inhalen. De verschillende partijen van voormalig premier Thaksin Shinawatra, van Thai Rak Thai tot Pheu Thai, hebben sinds 2001 de meeste zetels gewonnen bij elke algemene verkiezing. Maandenlang had Pheu Thai een verpletterende overwinning voorspeld. Nu bevindt het zich in de ongebruikelijke positie dat het de op een na grootste partij in het parlement is.

Hoe kon dit gebeuren? 
Demografie heeft zeker een rol gespeeld, met een nieuwere generatie kiezers die zich tot Move Forward wenden. De vooruitstrevende standpunten van de partij op belangrijke beleidsterreinen en haar sterke merknaam versterkten de steun die Future Forward in 2019 ontving. Tegelijkertijd kan de tijd die Pheu Thai nodig had om haar dubbelzinnige standpunt over een mogelijk partnerschap met eerdere regerende partijen uit te zoeken, een rol hebben gespeeld bij het aansporen van haar aanhangers tot de rechttoe rechtaan Move Forward Partij

2. Het is voorbij voor Prayut
Na acht jaar aan de macht komt er bijna zeker een einde aan de ambtstermijn van premier Prayut Chan-o-cha in het Government House.

Op het moment van schrijven leidde de United Thai Nation Party in 24 kiesdistricten. Gecombineerd met stemmen op de partijlijst, zal de partij genoeg zetels hebben om Prayut voor te dragen voor een derde termijn. Bhumjaithai liep echter ver voor op de UTN met 64 kiesdistricten, terwijl de Palang Pracharath-partij van vice-premier Prawit Wongsuwan met succes hun lokale netwerken gebruikte om de leiding te nemen in 40 kiesdistricten. De enige andere grote regerende partij die het slechter deed dan de UTN waren de Democraten, wier zetels praktisch gehalveerd waren.

Met dit aantal zetels kan Prayut geen aanspraak maken op een democratisch mandaat, in tegenstelling tot in 2019 toen Palang Pracharath de volksstemming won ondanks minder zetels dan Pheu Thai. Met minder stemmen dan Bhumjaithai en de PPRP heeft Prayut ook geen aanspraak op het leiden van een conservatieve coalitie. Het lijkt nu zo goed als zeker dat Thailand voor het eerst in acht jaar afstevent op een leiderschapswissel.

3. Er ligt een ondoorzichtige manier van coalitievorming in het verschiet
In een normale democratie zou dit verkiezingsresultaat betekenen dat Move Forward en Pheu Thai de meeste kans hebben om een ​​coalitieregering te vormen die een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden zou hebben. Thailand is echter geen reguliere parlementaire democratie en Pita Limjaroenrat’s weg om premier te worden stuit op verschillende obstakels.

Ten eerste heeft de kiescommissie 60 dagen de tijd voordat ze de verkiezingsuitslag moet bevestigen. Dit geeft haar een lange tijd om kandidaten te diskwalificeren. Aangezien er tegen Pita zelf een onderzoek loopt wegens het bezit van media-aandelen in een ter ziele gegane onderneming, wat hem volgens critici zou diskwalificeren voor het parlement, is het mogelijk dat de partij enkele kandidaten verliest door verschillende formaliteiten.

Wat nog belangrijker is, Move Forward zou te maken krijgen met de Senaat, een aangewezen orgaan dat de krachten kan bundelen met het Lagerhuis om de premier te benoemen. Het standpunt van Move Forward over het wijzigen van de wet op majesteitsschennis betekent dat de partij het moeilijk zou kunnen vinden om grote coalitiepartners aan te trekken, zoals Bhumjaithai of Palang Pracharath, die anders misschien bereid zouden zijn om met Pheu Thai samen te werken.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de Thaise media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: Samengesteld nieuws uit Thaise media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!