Dorpelingen in het noordelijke gelegen Phitsanulok verzamelde gisteren de zeldzame Talipot-palmvruchten

PHITSANULOK:- De dorpelingen in het hoofddistrict van Phitsanulok kwamen gisteren bijeen om de vruchten van twee talipotpalmen te oogsten, palmen die slechts één keer in de vijftig jaar vrucht dragen voordat ze vergaan.

Ongeveer twintig inwoners van het dorp Moo 4 in het subdistrict Hua Ror arriveerden om de zeldzame Talipot palmvrucht te verzamelen. Hun plan is om van deze vruchten snoepjes te maken die te koop zijn en geld in te zamelen voor hun buurttempel, de Wat Ta Pakhao Hai.

Omdat de bomen meer dan 30 meter hoog zijn, was bij het oogstproces de expertise van een ervaren klimmer nodig. Khun Pinphet Poolsawat, hoofd van het tambon Hua Ror, zei dat talipotpalmvruchten zeer schaars zijn en dat er maar heel weinig van deze bomen in hun gebied voorkomen.

De talipotvrucht is zeldzaam omdat de boom pas bloeit als hij 30 tot 80 jaar oud is en het ongeveer een jaar duurt voordat de vrucht volwassen is. De plant sterft na de vruchtvorming.

Khun Pinphet zei dat, omdat de vruchten zo zeldzaam zijn, de commissie die verantwoordelijk is voor het beheer van de tempel ze op siroop zal koken voordat ze worden verkocht en geld wordt ingezameld voor de verbetering van de tempel.

Ze zei dat de laatste keer dat een talipotpalm fruit opleverde twee jaar geleden was, en dat de commissie 70.000 baht ophaalde door kleine potjes met het geconserveerde fruit te verkopen voor 50 baht per stuk.

Ze zei dat dit jaar twee talipotpalmen tegelijkertijd vrucht droegen en zo’n 3.000 kilo fruit opleverden. Deze oogst, zei ze, zal resulteren in de verkoop van maximaal 500 potten met het fruit.

Het oogstevenement van gisteren, leek op een kermis en trok veel dorpelingen aan die deelnamen aan het verdienen van verdiensten en het kopen van de geconserveerde palmvruchten.

Olleke Bolleke in Noord-Thailand 

Eén gedachte over “Dorpelingen in het noordelijke gelegen Phitsanulok verzamelde gisteren de zeldzame Talipot-palmvruchten”

  1. Zou het niet wijzer zijn om deze vruchten die volgens mij het zaad van deze palm bevatten weer in de grond te stoppen en af en toe flink water te geven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!