Dit is waarom zoveel Thaise mensen voorvaderen van Chinese afkomst hebben 

THAILAND:- Met het Chinese Nieuwjaar zullen degenen die zich op de wegen van Thailand begeven zich realiseren hoeveel China de geschiedenis van het koninkrijk Thailand heeft gevormd. Aangenomen wordt dat de voorvaderen van vele Thaise bewoners meer dan 1000 jaar geleden vanuit China zijn geëmigreerd.

De Tai-etnische groep (geen spelfout) bestond oorspronkelijk uit degenen die een gemeenschappelijke Tai-taal spraken. Deze mensen migreerden vanuit China door Zuidoost-Azië, en velen van hen noemden uiteindelijk het nieuwe land naar huis.

Nadat ze zich aanvankelijk in de noordelijke gebieden van Thailand hadden gevestigd, verspreidden ze zich uiteindelijk door het koninkrijk en vormen nu de meerderheid van wat nu de Thaise bevolking is.

Aangenomen wordt echter wel dat de op één na grootste etnische groep van Thailand de meeste invloed op het land heeft.

Deze groep bestaat uit degenen wiens voorouders Chinese handelaren waren die om zakelijke redenen naar het koninkrijk Ayutthaya kwamen. In de 13e eeuw deelden Siam (de vroegere naam van Thailand) en China een gemeenschappelijke vijand: Birma (het huidige Myanmar).

Omdat het Birmese leger als een bedreiging voor beide landen werd gezien, stuurde China legers naar Ayutthaya om Siam (het huidige Thailand)te helpen.

Hun inspanningen waren succesvol, toen het Birmese leger toegaf en de weg vrijmaakte voor een nieuwe golf Chinese kolonisten die voor zaken kwamen. Chinese investeerders kwamen steeds vaker voor en hun kapitaal begon Ayutthaya te beïnvloeden.

Zes eeuwen later trouwden Chinese immigranten met Thaise vrouwen, wat het begin markeerde van de Thais-Chinese etnische groep. Als gevolg daarvan is is het aantal Chinezen in Thailand in de 18e en 19e eeuw meer dan verdrievoudigd.

Maar de omvang van de Chinese bevolking is verergerd door de steeds groter wordende invloed op de Thaise bedrijven en industrieën. Van scheepvaart en export tot vis, rijst, suiker en rubber, de Chinezen waren betrokken bij bijna elke grote industrie.

In het midden van de 20e eeuw beheersten slechts 50 Thais-Chinese families tussen de 80% en 90% van de totale economische marktkapitalisatie van Thailand.

Het was slechts een kwestie van tijd voordat Chinese migranten de politieke arena begonnen te beïnvloeden. Tegenwoordig zouden veel politici van Chinese afkomst zijn.

Yingluck en Taksin Shinawatra waren beiden voormalige premiers van Thailand en, voor het geval je het niet aan hun eerlijke ogen kunt zien, ze zijn Chinese afkomst

Met als gevolg dat de  invloed van China is voelbaar in de hele Thaise samenleving.  Van de indrukwekkende Chinese tempels tot ’s werelds grootste Chinatown in Bangkok — het samengaan van de twee landen heeft duidelijk een lange geschiedenis.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: Thaise media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!