Demonstranten in heel Thailand toeterden om premier Prayut te verbannen

BANGKOK:- Duizenden anti-regeringsdemonstranten in Bangkok en andere provincies claxonneerden gisteren met hun auto- en motortoeters in een oorverdovende oproep tot de afzetting van premier Prayut Chan-o-cha.

Het getoeter begon om 18.00 uur tijdens het spelen van het volkslied, het hoogtepunt van een dag van overwegend vreedzame “automob”-demonstraties in Bangkok en andere provincies.

De rally’s werden georganiseerd door roodhemdenleider Nattawut Saikuar en activist Somsak Boonngam-anong.  Andere groepen, waaronder Tha Lu Fah, die ook deelnamen aan de parades.

Ze eisten het aftreden van de premier vanwege de onbekwame aanpak van de Covid-19-crisis door de regering, met nieuwe gevallen en sterfgevallen in het hele land.

Ook in andere provincies gingen automobilisten de weg op, waaronder Chiang Mai, Chanthaburi en Chonburi.  Maar de organisatoren in Surat Thani besloten om veiligheidsredenen hun geplande rally te schrappen nadat de politie weigerde toestemming te verlenen, daarbij verwijzend naar het lopende nooddecreet.

Duizenden mensen stonden langs de straten om steun te betuigen aan de demonstranten terwijl de konvooien voorbij kwamen.

De politie had enkele belangrijke locaties in Bangkok beveiligd, waaronder het hoofdkwartier van de Royal Thai Poice bij de kruising van Ratchaprasong – het startpunt voor een van de bijeenkomsten – en een deel van de Vibhavadi Rangsit Road die naar de residentie van generaal Prayut leidt, waar ze de weg blokkeerden  met vrachtcontainers om een ​​mars naar zijn huis te voorkomen.

De dag van de protesten was overweldigend vreedzaam, maar er brak geweld uit op het kruispunt van Din Daeng, het toneel van andere recente botsingen.  De politie vuurde waterkanonnen, rubberen kogels en traangas af op demonstranten die de zeecontainers naderden.

Het was niet meteen duidelijk welke groep het protest tegen Din Daeng organiseerde, aangezien de locatie niet op de route stond van de automobilisten die khun Nuttawut en de khun Sombat hadden gepland.

De roodhemdleider liet via Facebook-pagina van Voice TV weten dat alle partijen een einde moesten maken aan het geweld en riep de veiligheidstroepen op een voorbeeld te stellen.

Kort voor het spelen van het volkslied verliet hij abrupt het rallyterrein in Ratchaprasong en haastte zich naar de plaats van de confronatie in Din Daeng, waar hij opstandige demonstranten smeekte zich terug te trekken en confrontaties met de politie te vermijden.

 “Ga alsjeblieft terug uit het gebied, want het is niet veilig. We zullen niet proberen de oproerpolitie te verslaan. We zullen premier Prayut verslaan”, zei hij voordat hij met de politie onderhandelde om de confrontatie te beëindigen.

Verschillende demonstranten bleven echter in het gebied, met sporadische schermutselingen.

Wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Apichart Jinakul
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: Bangkok Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!