De wetenschap voorspeld dat U in Nederland de koudste winter in 100 jaar tegemoet gaat

NEDERLAND:- Nu de zomer echt voorbij is, en in de bergen zelfs de eerste sneeuw al gevallen is,  hebben de eerste wetenschappers zich gewaagd aan een voorspelling voor komende winter. Als zij gelijk krijgen, dan staat ons een echte strenge winter 2022 te wacht. Misschien wel de koudste winter in 100 jaar!

Amerikaanse wintervoorspelling: winter kouder dan normaal
Het ‘National Oceanic and Atmospheric Administration’ (NOAA) maakt ieder jaar een winter voorspelling. Voor liefhebbers van kou en sneeuw kan deze dit jaar behoorlijk gunstig uitpakken. De NOAA verwacht namelijk een van de koudste winters sinds jaren. Wanneer hun verwachtingen uitkomen, dan is het tijdens de wintermaanden 2-3 graden kouder dan de afgelopen jaren.

Koude winter door nieuwe klimaatcyclus
Ook zijn er een aantal Russische wetenschappers die beweren dat de aarde in een nieuwe klimaatcyclus terecht is gekomen. In deze cyclus zou de zon minder actief zijn, waardoor het overal op aarde flink kouder wordt. Een vergelijkbaar verschijnsel deed zich ook al voor in de jaren ’50 van de vorige eeuw.

Extreem winterweer op komst?
Wanneer deze wetenschappers gelijk krijgen, dan wordt 2021 wederom een jaar vol extreem weer. Deze zomer was het in West Europa flink warm en vooral erg nat. Klimaatalarmisten en meteorologen spraken zelfs van de vijf warmste zomers ooit. Hoewel het behoorlijk veel geregend heeft, was het volgens hen dus wel fikswarmer dan gebruikelijk.

Wanneer de winter voorspelling van deze Russische wetenschappers uitkomt, wordt het van vanaf medio oktober in grote delen van Europa extreem koud. Zij raden iedereen daarom aan om zich nu al voor te bereiden op een extreme winter en nu alvast te zorgen voor een warme ski jas, muts en goede handschoenen.

Meer voortekenen van een strenge winter
De Russische wetenschappers zijn niet de enigen die een koude winter voorspellen. Ook op andere websites staan een aantal voortekenen die duiden op een tijdelijke afkoeling van de aarde en een koude winter. Zo beleven ze op het Zuidelijke halfrond een echt strenge winter.  In Patagonië (op de grens van Chili en Argentinië) werd -23 graden gemeten. Zo koud was het daar nog nooit. Tegelijkertijd speelden de kangoeroes in Australië in de sneeuw. Een bizar gezicht.

Extreem weer en langetermijnvoorspellingen
Ieder jaar doen verschillende meteorologen voorspellingen voor de winter. In dit artikel verzamelen we de komende maanden de winterverwachtingen die her en der worden gepubliceerd. Behalve zonnecycli zijn er namelijk nog een heleboel volkswijsheden die de hoeveelheid kou of sneeuw voor komende winter zouden moeten voorspellen. Zo wordt bijvoorbeeld in Frankrijk de lengte van de Alpendistel gemeten. Deze plant zou de sneeuwhoogte voor het komende seizoen zonder problemen kunnen voorspellen. Overigens zijn ook deze voorspellingen voor wintersporters uitermate positief. Het zou dus zo maar weer een echt strenge winter kunnen worden, met uitzonderlijk veel sneeuw.

NASA voorspelt extreem strenge winter
Zelfs de wetenschappers van de NASA voorspellen dat het de komende jaren behoorlijk afkoelt op aarde. In een officieel gepubliceerd artikel meldt de Amerikaanse nationale ruimtevaart organisatie dat de zonneactiviteit in de komende jaren extreem afneemt. De volgende zonnecyclus, die in 2021 begonnen is, is (als de berekeningen kloppen) de zwakste in 200 jaar. De laatste keer dat zoiets gebeurde (tussen 1790 en 1830) vroor de rivier de Theems in Londen meerdere malen dicht en vroor het in de Verenigde Staten  zelfs midden in de zomer. De NASA ziet in de verminderde zonneactiviteit overigens vooral een kans voor nieuwe ontdekkingsreizen in de ruimte.

Krijgen we (eindelijk) een Elfstedentocht dit jaar?
Schaatsliefhebbers kunnen met deze wintervoorspelling een beetje gaan hopen dat er een Elfstedentocht komt. De laatste paar keer dat de Elfstedentocht werd georganiseerd was er immers ook sprake van verminderde activiteit van de zon.

Alle Elfstedentochten, op 1 keer na, vonden plaats tijdens een zonnevlekkenminimum. Dat kan toch geen toeval zijn? Als we afgaan op de verminderde activiteit van de zon is de kans aanwezig dat de ‘Tocht der Tochten’ deze winter eindelijk weer eens verreden wordt.

Sneeuw in Siberië – strenge winter in de Alpen?
Er is een theorie die stelt dat als er meer sneeuw valt in Siberië in oktober, dat er een verhoogde kans is op een strenge winter. We zullen helaas tot eind oktober moeten wachten om te weten of er dit jaar meer sneeuw dan normaal gevallen is in Siberië. Het goede nieuws voor winterliefhebber is in de Russische stad Peven (Siberië)  de eerste sneeuw al op 5 augustus viel. Iets wat normaliter pas medio september plaats vindt.

Dat zou kunnen betekenen dat de winter van 2021-2022 kouder wordt dan gemiddeld. Het is overigens nog maar de vraag wat de voorspellende waarde van deze winterverwachting is, want helaas is deze theorie nog niet bewezen. Er wordt namelijk pas sinds kort data verzameld die de invloed van de sneeuwbedekking  op onze winter zou moeten aantonen.

Ook ome Piet Paulusma voorspelt een strenge winter
Piet Paulusma maakt ook ieder jaar een voorspelling voor de aankomende winter. Afgelopen jaar voorspelde Nederlands’ bekendste weerman een koude winter. Vanaf november moesten Nederlanders rekening houden met koud weer en misschien zelfs sneeuw. Deze voorspelling kwam helaas niet uit. De maanden december, januari en februari verliepen wisselvallig. Die verwachting is toen (gelukkig) niet uitgekomen. En echt koud werd het die winter nauwelijks.

Het KNMI twijfelt over lange termijnvoorspellingen
Het KNMI heeft zijn twijfels over het nut van lange termijnvoorspellingen. Zij werken doorgaans met een ‘voorspellingshorizon’ van maximaal tien dagen. En hoewel zij de de lange termijnverwachtingen en voorspellingen over hete zomers en koude winters met belangstelling volgen, zetten ze er ook hun vraagtekens bij. Er is namelijk onvoldoende wetenschappelijke grond om ze echt serieus te nemen.

We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik.

Informatie en bron
Illustraties:  Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Europa
Bron: opwintersport.nl

Eén gedachte over “De wetenschap voorspeld dat U in Nederland de koudste winter in 100 jaar tegemoet gaat”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!