De wet gericht op bankrekeningen van katvangers wordt officieel van kracht in Thailand

BANGKOK:- De nieuwe wet ter bestrijding van het gebruik van zgn. muilezel-bankrekeningen door katvangers en callcenterbendes is officieel van kracht geworden in Thailand.

Vanaf nu zullen personen die betrokken zijn bij het faciliteren van het verwerven van bankrekeningen, elektronische kaarten, e-wallets of simkaarten voor criminelen worden onderworpen aan een gevangenisstraf van 3 jaar en een boete van maximaal 300,000 baht of beide, zo bepaalt de nieuwe wet in het land.

De wet staat financiële instellingen, zakelijke exploitanten en telecomdienstverleners verder toe om informatie te delen in het geval van vermoedelijke criminele activiteiten. Bovendien mogen banken snel optreden en bankrekeningen tijdelijk zeven dagen schorsen als wordt vermoed dat ze verband houden met verdachte transacties, zoals het witwassen van geld.

Indien slachtoffers verdachte transacties melden bij financiële instellingen en bedrijven, zijn deze verplicht de transacties onmiddellijk tijdelijk stop te zetten en de slachtoffers te verzoeken binnen 72 uur aangifte te doen bij de politie. Bovendien moeten ze de financiële instellingen of bedrijven die de overgemaakte gelden hebben ontvangen, op de hoogte stellen om de transacties te bevriezen.

Mensen die helpen bij het verkrijgen van bankrekeningen, elektronische kaarten, e-wallets, simkaarten of reclame maken voor deze diensten, kunnen ook te maken krijgen met ernstige juridische gevolgen, waaronder gevangenisstraf van maximaal vijf jaar, een boete variërend van 200,000 tot 500,000 baht, of beide.

De nieuwe wet dient als afschrikmiddel om frauduleuze activiteiten te voorkomen en de integriteit van financiële instellingen te beschermen, aldus een officiële aankondiging.

Olleke Bolleke in Thailand 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!