De voormalig burgemeester van Pattaya, Khun Itthiphol Kunplome blijft zijn arrestatie ontlopen en geeft niet thuis

PATTAYA:- Voormalig burgemeester van Pattaya, Khun Itthiphol Kunplome, ontwijkt momenteel een arrestatiebevel dat tegen hem is uitgevaardigd wegens de afgifte van een bouwvergunning voor het controversiële ‘Waterfront Pattaya’-project in Pattaya.

Khun Niwat Chaimongkol, secretaris bij de Nationale Anticorruptiecommissie, afgekort het NACC,  werpt licht op de zaak van Itthipol Kunplome, de voormalige minister van Cultuur en burgemeester van Pattaya, die momenteel een arrestatiebevel tegen hem ontwijkt. Dit bevel vloeit voort uit zijn betrokkenheid bij de afgifte van een bouwvergunning voor het controversiële project ‘Waterfront Pattaya’ in Pattaya, dat in strijd was met de wet.

Deze week uitte khun Niwat zijn onzekerheid over de vraag of de voormalige minister van Cultuur ervoor zou kiezen zich over te geven aan de rechtbank, gezien het arrestatiebevel tegen hem. De situatie blijft gespannen terwijl de autoriteiten proberen khun Itthiphol voor de rechter te brengen.

Het 53 verdiepingen tellende Waterfront Condo-project met uitzicht op de Bali Hai Pier is getransformeerd van een technisch wonder tot een doorn in het oog voor de oorzaak van beschuldigingen van wangedrag en corruptie.

De 50-jarige Itthipol Kunplome, heeft zowel functie als minister van Cultuur als burgemeester van Pattaya City gediend. Hij wordt geconfronteerd met beschuldigingen in verband met corruptie en wangedrag in verband met de afgifte van bouwvergunningen voor het “Waterfront”-project op Phra Tamnak Hill in de stad.

Deze vergunningen, geïdentificeerd als formulier 1 nr. 700/2551, gedateerd 10 september 2008, werden verleend aan Bali Hai Co., Ltd., maar bleken een grove overtreding van de wet te zijn.

Het NACC heeft arrestatiebevelen aangevraagd tegen drie personen, waaronder Itthiphol Kunplome, Pichet Uthaiwattananon en Wittaya Sirinworachai. Deze arrestatiebevelen, zijn uitgevaardigd door de Strafrechtbank, met de bedoeling hen te vervolgen voor misdrijven beschreven in artikel 157 van het Wetboek van Strafrecht. Concreet worden zij aangeklaagd als overheidsfunctionarissen die hun taken niet of nalatig hebben uitgevoerd en daardoor schade aan anderen hebben berokkend.

Uit rapporten blijkt dat Itthiphol Kunplome het land verliet lang voordat het nieuws over de aanstaande arrestaties begin september opdook. Zijn vertrek vanaf de luchthaven Suvarnabhumi vond plaats op 30 augustus, met Cambodja als zijn kennelijke bestemming. Ondertussen kozen zijn medebeklaagden, Wittaya en Pichet, er ook voor om vóór hun geplande arrestaties Thailand te ontvluchten.

Olleke Bolleke in Pattaya

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!