De voorgestelde zandsuppletie op Phang Nga vormt gevaar voor de bedreigde lederschildpadden

PHANG NGA:- Een expert op het gebied van zeedieren heeft gewaarschuwd dat een voorgesteld 12 kilometer lang strandzandversterkingsproject in het kustgebied van Khao Lak in de provincie Phang Nga zou kunnen leiden tot het uitsterven van lederschildpadden.

Nadat het Marine Dapartment en een team hadden voorgesteld zand toe te voegen aan een 12 kilometer lang stuk langs de kust van Khao Lak – van Khao Lak Sunset Hotel tot het koraalstrand in Phang Nga – was er veel tegenstand van veel partijen vanwege tot bezorgdheid over de impact ervan op het milieu en het toerisme.

Afgelopen zaterdag plaatste dr. Thon Thamrongnawasawat, een wetenschapper van de Kasetsart Universiteit en hoofd van de Thaise werkgroep voor bedreigde zeedieren, op zijn Facebook-pagina waarschuwde dat het project het paaien van lederschildpadden zou kunnen belemmeren, wat zou leiden tot het uitsterven ervan.

“De Lederschildpad is één van de zeldzaamste en grootste schildpadden ter wereld.  Ze zijn een zeer bedreigde diersoort, niet alleen in Thailand.  Deze schildpadden leggen hun eieren langs de strandkust van Khao Lak, helemaal tot aan de koraalkaap in het district Takua Pa.  Ze leggen geen eieren op de kusten van koraalriffen zoals andere schildpadden, omdat ze zo groot zijn dat ze ondiepe gebieden niet kunnen betreden, en de Khao Lak heeft een relatief diepe kustlijn, een perfect gebied voor de lederschildpadden om te paaien”, legt dr. Thon uit.

“Rond 2015 waren lederschildpadden verdwenen van de kustlijn van Khao Lak.  Maar nadat ze in 2019 met succes werden vermeld als ‘bewaarde dieren’, is er een toename van het aantal schildpadden dat paait binnen dit 12 kilometer lange stuk van het zandversterkingsprojectgebied.  Het project zou een directe impact hebben op de schildpadden, omdat de zandbank ondiep zou worden.  De lederschildpadden zouden hun eieren niet kunnen paaien.

“De lederschildpadden zullen uitsterven als ze niet op natuurlijke wijze kunnen paaien.  We hebben de lokale bevolking erkend om te helpen bij het verzorgen van deze schildpadden.  Eén ontbrekend lederschildpadnest zou een enorm effect hebben op het aantal inwoners,’ voegde hij eraan toe.

 Het 12 kilometer lange zandversterkingsproject in Khao Lak is momenteel bezig met het verzamelen van gegevens en het bestuderen van de impact ervan.

Dr. Thon suggereerde dat het niet te laat was om met de lokale bevolking te bespreken om bepaalde plekken van erosie te vinden voor versterking, in plaats van dit op het hele traject van 12 kilometer te doen. Volgens zijn onderzoek is er momenteel geen bezorgdheid over erosie in welk gebied dan ook.

“Het is belangrijk om samen met het Marine Department de exacte plekken van zanderosie te onderzoeken en in kaart te brengen, dan kunnen we van daaruit werken. Als de hele kust moet worden versterkt, zou ik ‘Sectie 17’ voorstellen om alle acties of activiteiten die  ernstige schade veroorzaken.Ik zal ook ontslag nemen uit alle functies als het project wordt goedgekeurd.Ik heb 5-6 jaar gewerkt voor het behoud van deze lederschildpadden.

“Ik ben het absoluut niet eens met het idee om de hele 12 kilometer lange kustlijn te versterken, maar het zou geen enkel probleem mogen zijn om samen te werken om samen de beste oplossing te vinden”, zei Dr. Thon.

We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: The Nation 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!