De vertraging bij de start van de vaccinatie treft de Thaise economie snoeihard

~IN HET LAND VAN BELOFTE STERFT MEN VAN ARMOEDE~
(Wie veel belooft, moet ook veel beloften nakomen)

BANGKOK:- Een parlementslid van de oppositie schat de economische verliezen van Thailand als gevolg van de langzame adoptie van vaccins op ongeveer 250 miljard baht per maand.  Khun Wiroj Lakkhanaadisorn, parlementslid voor de Move Forward-partij, waarschuwt met klem dat de vertraging een economisch herstel zal ondermijnen na het uitbreken van de tweede Covid-19-crisis.  

Het parlementslid bekritiseerde het koninkrijk omdat het achter veel andere landen in de regio stond bij het lanceren van het vaccinatieprogramma en beschuldigde de regering van premier Prayut Chan-o-cha’s van mislukking.  “Elke dag dat de regering de introductie van het Covid-19-vaccin uitstelt, verliest het land 8,3 miljard baht”, zo waarschuwt Khun Wiroj tijdens het wantrouwendebat tegen de regering van Prayut Chan-o-cha gisteren in het parlement  

“De vaccinatiecampagne gaat niet alleen over het voorkomen van verspreiding van het coronavirus, maar ook over een sneller economisch herstel”, aldus de Kamerlid.  

Terwijl in Indonesië, Singapore en India de vaccinatiecampagnes in volle gang zijn, is het onwaarschijnlijk dat de uitrol van vaccins voor juni in een stroomversnelling komt, aangezien het koninkrijk wacht tot vaccins worden verkocht door een lokale medicijnfabrikant in een samenwerking met AstraZeneca Plc.  Hoewel het land vanaf volgende week enkele vaccins van Sinovac Biotech Ltd. zal gaan ontvangen, maar bijna 97 procent van de bestellingen betreft AstraZeneca-vaccins, die pas eind mei beschikbaar zullen zijn voor massale vaccinatie.  

Minister van Volksgezondheid, Anutin Charnvirakul, verdedigt de strategie van de regering om geen contracten aan verschillende vaccin ontwikkelaars te gunnen, hij merkte tevens op dat Thailand voor de meeste fabrikanten geen prioriteit heeft vanwege het lage aantal besmettingen en de status van midden-inkomensland. Hij benadrukte dat de regering er alles aan doet om de vaccins zo snel mogelijk te verspreiden.

Wiroj Lakkhanaadisorn zei dat het vaccinatieschema tot nu toe de bereidheid van het land zal beïnvloeden om zijn grenzen volledig te heropenen voor internationaal toerisme.  De Thaise toeristenindustrie maakte een vijfde van de Thaise economie uit vóór het uitbreken van de Covid-19-pandemie.  

Premier Prayut Chan-o-cha is van mening dat Thailand het virus beter heeft bestreden dan veel andere landen in de wereld. Desalniettemin belooft hij dat de regering er alles aan zal doen om de dreiging van Covid-19 te onderdrukken.  “We moesten onze grenzen sluiten en dat schaadt de economie, maar we hebben de uitbraak tenminste kunnen beheersen.  Ik wil niet dat vaccins een politieke kwestie worden ”, zei Prayut.  Het parlement stemt zaterdag over de motie van afkeuring tegen generaal Prayut en negen van zijn ministers.  

De oppositie heeft de regering bekritiseerd over een verscheidenheid aan kwesties, variërend van de toewijzing van begrotingsmiddelen tot het omgaan met de uitbraak van Covid19.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u vertaald heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photostock 
Vertaling: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: Div. Thaise media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!