BANGKOK:- De recente historische stap in de Thaise aanpak van het legaliseren van het homohuwelijk heeft de aandacht van de wereld getrokken, waarbij het Huis van Afgevaardigden de wet op het homohuwelijk bij definitieve lezing heeft aangenomen met een stemming van 400 op 415. Deze wetgeving, die nu wacht op goedkeuring door de Senaat en de goedkeuring van de koning, markeert een belangrijke stap in de richting van gelijkheid.
Hoewel velen dit vieren, wordt erkend dat gelijkheid in het huwelijk nog maar het begin is van echte gelijkheid, omdat stigmatisering en discriminatie blijven bestaan, vooral op cruciale terreinen als onderwijs en werkgelegenheid. Daarnaast wacht er nog een ander belangrijk wetsvoorstel op behandeling: de wettelijke gendererkenningswet voor de transgenderpopulatie.
Ondanks de vooruitgang in sommige sectoren blijven transgenders in Thailand en wereldwijd op verschillende domeinen op aanzienlijke barrières stuiten. In tal van regio’s ondermijnt de introductie van anti-transwetten en -beleid niet alleen de rechten van transgenders, maar vormt het ook een directe bedreiging voor hun welzijn en streven naar gelijkheid.
Uit een onderzoek van de Wereldbank en APTN uit 2018 bleek dat 60% van de transgenders in Maleisië, 77% in Thailand en 85% in Vietnam te maken hebben gehad met afwijzing van een baan, discriminatie en seksuele intimidatie op het werk.
Ze hebben ook te maken gehad met de weigering om gepromoveerd te worden tot leiderschapsrollen vanwege diepgewortelde systemische barrières, sociaal stigma en stereotypen op het gebied van gendervooroordelen, die hen bestempelden als ‘niet capabel/geloofwaardig/professioneel’.
Helaas zijn ze beperkt gebleven tot werkgelegenheid, voornamelijk in de schoonheids-, media-, entertainment- en seksindustrie. Onder de verschillende seksuele en genderidentiteiten, waaronder lesbische, homoseksuele en biseksuele individuen, hebben transgenders historisch gezien te maken gehad met aanzienlijke marginalisering en discriminatie.
Nu Transgender Visibility Day (TDOV) op 31 maart 2024 nadert, zijn Nikki, Koko en Bella voorbeelden van hoe progressieve verandering haalbaar is te midden van tegenslagen. Ze banen niet alleen wegen naar persoonlijke prestaties, maar leiden ook strategische veranderingen in alle sectoren, waarbij ze pleiten voor een inclusieve samenleving die verder gaat dan wettelijke rechten.
Nikki Phinyapincha, de oprichter van Transtalents Consulting Group, benadrukt: “In elke vergaderruimte, forum of podium waar ik spreek, draag ik de hoop met me mee dat transgenders zoals ik er deel van zullen uitmaken, terwijl ik pleit voor de transgemeenschap en anderen. gemarginaliseerd, wat laat zien hoe collectieve, progressieve acties de mondiale gelijkheid kunnen beïnvloeden door de kracht van kansen.”
“Verandering gebeurt niet op zichzelf; het is het product van doorzettingsvermogen, onderwijs en de moed om op te komen voor wat juist is. Ons potentieel is grenzeloos en onze perspectieven zijn van onschatbare waarde bij het creëren van diverse en dynamische samenlevingen”, benadrukt Koko Tiamsai, Global Internal Communications Manager bij East-West Seed.
De academische bekwaamheid en belangenbehartiging van Koko Tiamsai worden onderstreept door haar masterdiploma in Gender Studies aan de SOAS Universiteit van Londen, behaald via een Chevening-beurs van de Britse overheid.
Bella Vongvisitsin is een baken van academische en professionele uitmuntendheid. Met een doctoraat in toerismemanagement aan de Hong Kong Polytechnic University heeft Bella’s wetenschappelijke werk en onderzoek op het gebied van de ontwikkeling van duurzaam toerisme haar internationale erkenning opgeleverd. Als senior docent aan de Hong Kong Metropolitan University en medeoprichter van Inclusive Tourism Asia loopt ze voorop bij de integratie van DEI in de toeristische sector, waarbij ze de impactvolle rol van onderzoek en onderwijs bij het bevorderen van inclusiviteit laat zien.
Zoals deze drie opmerkelijke individuen aantonen, wordt de strijd voor de zichtbaarheid en rechten van transgenders op meerdere fronten gevoerd. Van de academische wereld tot de directiekamers van bedrijven: hun prestaties zijn niet alleen persoonlijke overwinningen, maar mijlpalen op de weg naar een meer inclusieve samenleving. Hun verhalen zijn een luide oproep tot actie en sporen ons aan om de diversiteit die onze wereld verrijkt te ondersteunen en te omarmen.
Olleke Bolleke in Thailand
Bron: The Nation