De traditionele waterbuffelraces boeien de menigte in Chonburi, modder, zweet en gejuich ontbreken daar niet aan

CHONBURI:- De jongens rennen, bukken en weven door menigten die zich schuilhouden voor de verstikkende hitte voordat ze emmers koelwater op vlezige runderen omdraaien die wachten om te strijden bij de jaarlijkse traditionele buffelraces in Chonburi.

 De luidruchtige, modderige en enigszins chaotische jaarlijkse traditie markeert het begin van het rijstplantseizoen – met de festivalachtige sfeer in de oostelijke provincie dat voor het eerst in twee jaar op 9 oktober plaatsvindt.

Tijdens het hoofdevenement galopperen vier paar getuigde buffels over een versierd rijstveld, met onverschrokken racers die blootsvoets door het ondiepe modderige water sprinten en proberen zowel hun beesten onder controle te houden als rechtop te blijven.

“Voordat de race begint, zijn we een beetje opgewonden en nerveus”, zegt de 33-jarige Sompong Ratanasatien, doorweekt en zwaar ademend na zijn laatste gevecht.

Het lastigste punt ie de startlijn, zei hij, waar racers moeten wachten op het officiële startfluitje terwijl ze proberen de zware beesten in positie te manoeuvreren en ze kalm te houden.

“Daarna hangt het af van onze buffel en hoe hij matcht met mijn vaardigheden”, zei khun Sompong, die met zijn tweejarige rund Kao aan de race gaat meedoen.

Aangespoord met een kleine bamboezweep met metalen punt, zijn de meestal rustige dieren onherkenbaar als ze over het waterige veld razen.

De races zijn verdeeld op basis van gewicht en grootte, waarbij de zwaarste wezens iets langzamer zijn voor een geoefend oog, maar aanzienlijk meer vaardigheid vereisen om te besturen.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock
Content: Olleke Bolleke in Oost-Thailand
Bron: Bangkok Post 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!