De toekomst van homosauna’s in Thailand nu onder de loep

~DAT IS EEN WAARHEID ALS EEN KOE~
(Dat is overduidelijk waar)

THAILAND:- De recente arrestatie van 60 mannen – voor zover we weten allemaal Thais – in de Faros-sauna in Bangkok heeft een nieuw debat op gang gebracht over homobadhuizen en retraites.  In feite was de vroegst bekende inval in het vijftiende-eeuwse Florence, waar 44 mannen werden veroordeeld voor de “afschuwelijke ondeugd van sodomie in duistere ruimtes”.  Sommige bloggers op Thaise sociale media spreken momenteel in dezelfde geest over walging en gruwel.

De Thaise politie was dit keer voorzichtig om moralisering te vermijden en benadrukte in plaats daarvan dat chemsex en drugshandel een bron van Covid-19-infectie zouden kunnen zijn.  De strafrechtelijke vervolging had voornamelijk betrekking op het overtreden van de noodtoestand en het overtreden van de wetgeving inzake overdraagbare ziekten.  

Politie-kolonel Ekkaphop Tanprayoon, die de inval leidde, benadrukte dat het hoofddoel was de gezondheid van zijn officieren te beschermen.  Hij legde uit dat barmhartige Samaritanen de autoriteiten hadden geïnformeerd over snode activiteiten die het anti-Covid-beleid van Thailand ondermijnden.

De homostraat van Bangkok, Soi Twilight, is in 2019 permanent gesloten om plaats te maken voor gigantische herontwikkeling, gay-pressiegroepen lijken het daarmee eens te zijn.  

De Bangkok Rainbow Association liet op hun beurt weten bezorgd te zijn dat mensen nu misschien geloven dat alle homo’s promiscue zijn en ziekteverspreiders.  President Nikorn Chimkong zei dat sauna’s niet alleen over seksuele activiteit gaan, maar ook over de menselijke behoefte aan sociale interactie en vermenging.  Sinds de inval in Faros heeft de politie op nationaal niveau invallen gedaan bij verschillende strandfeesten en drinkgelegenheden waar verboden alcohol en verboden sociale menging te zien waren.

Sinds de aids-crisis van de jaren tachtig zijn de homobadhuizen wereldwijd in verval geraakt.  In de Verenigde Staten, een puriteins land bij uitstek, is het aantal gaysauna’s gedaald van 350 tot minder dan 70 vandaag de dag. In Londen sloot de grootste homosauna van Europa, bekend als Chariots, zijn deuren in januari 2021 en is nu failliet. In de jaren voorafgaand aan Covid-19 was de grootste reden voor sluiting het verschijnen van websites en hook-up- en datingapps zoals Scruff en Grindr, die de traditionele ontmoetingsplaatsen voor losse seks, zoals bars, clubs, sauna’s, parken en  Toiletten.

Sommigen zeggen dat een onderbelichte reden voor de sluiting van veel homo-ontmoetingsplaatsen, waaronder sauna’s, het proces van gentrificatie is.  Dit betekent dat, aangezien de huur- en koopprijzen van onroerend goed in stedelijke centra sterk stijgen, traditionele gebruikers gedwongen worden te vertrekken om plaats te maken voor dure torenflats, winkelcentra en hoogwaardige woningontwikkelingen.  Het is zeker waar dat een groot deel van het traditionele nachtleven van Bangkok, hetero en homo, al geografisch verspreid is door de enorme sloop- of herontwikkelingsprojecten in de binnenstad.

De sauna’s die tot nu toe bewaard zijn gebleven, zijn heel anders dan de traditionele saaie winkelpanden die alleen een handdoek, een stuk zeep en een stoombad boden, zoals bijvoorbeeld te zien is in de film Day of the Jackal uit 1973.  

De sauna-website van Faros illustreerde de nieuwe generatie homo-retraites die keuze en luxe bieden.  Het beloofde veel meer dan alleen stoom: een karaoke, een danszaal, een gymzaal, een zwembad, een jacuzzi, twee restaurants en zelfs een bioscoop, evenals 50 privékamers en cabines.  Het is nu natuurlijk gesloten.

Wat de toekomst betreft, zijn er veel gezichtspunten.  Sommigen zeggen dat homosauna’s de broodnodige veilige plekken bieden die aansluitapps niet kunnen bieden.  Aan de andere kant van het spectrum wordt betoogd dat badhuizen gesloten moeten worden om redenen van volksgezondheid of moraliteit.  Ondertussen ondergaan stadscentra over de hele wereld enorme veranderingen nu kleine bedrijven verhuizen, niet in staat om te concurreren in de cash-inzetten.  Zoals Khun Prasert van de Rainbow Sky Alliance het uitdrukte: “Vreemde ruimtes zoals sauna’s zullen overleven omdat mensen zich willen mengen met gelijkgestemde groepen, maar er zullen na Covid veel minder keuzes zijn.  Dat is een waarheid als een koe!

Wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: OBR

Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: Thais Newsmagazine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!