De Thaise Economie schreeuwt om hulp, het digitale baht-uitdeelplan van premier Shretta wordt gezien als een reddingsboei 

BANGKOK:- De Thaise regering houdt vol dat de economie zich in een crisis bevindt en heeft dringend een stimuleringspakket nodig om te voorkomen dat de situatie verder verslechtert en een herstel moeilijker op gang komt. 

Dergelijke gevoelens kwamen naar voren tijdens een groeiend debat over de toestand van de economie, waarbij sommigen zich afvroegen of deze werkelijk in een crisis verkeert en behoefte heeft aan het door de regering voorgestelde uitkeringsstelsel van 10.000 baht, wat een lening van 500 miljard baht zou inhouden. 

Khun Prommin Lertsuriyadet, secretaris van de premier, vertelde tegen een reporter van de Bangkok Post dat verschillende indicatoren aantonen dat de economische groei langzamer is dan die van andere landen in de regio en dat de schulden van huishoudens stijgen, waardoor het land stevig in de greep van een crisis komt. Zonder interventie om de economie te stimuleren zal de situatie snel bergafwaarts gaan, zo beweerde hij.

Dr. Prommin zei dat de regering “elk individu ziet als een economische motor om groei te creëren” en dat het digitale gelduitdeelprogramma van 10.000 baht, ondersteund door blockchain-technologie, wordt beschouwd als de meest effectieve manier om de economie weer op gang te brengen. 

Hij voegde eraan toe dat het beleid in het parlement is aangekondigd en dat de regering verplicht is het uit te voeren. 

Khun Surapong Suebwonglee, lid van de nationale commissie voor de ontwikkeling van het zgn. “Soft Power” schreef afgelopen dinsdag op Facebook om de implementatie van de weggeefactie voor digitale valuta te rechtvaardigen en de bezwaren van een groep van 99 academici, waaronder voormalige gouverneurs van de Bank of Thailand, te weerleggen.

In een artikel waarin hij de economie van het land vergeleek met een bloedende patiënt, zei dr. Surapong dat de bbp-groei dit jaar waarschijnlijk onder de 2% zou uitkomen, of lager dan eerdere voorspellingen. 

Vorig jaar voorspelde het bureau voor begrotingsbeleid van het ministerie van Financiën dat de bbp-groei dit jaar 3,85% zou bedragen, voordat het cijfer later werd bijgesteld naar 2,7%. 

De Bank of Thailand heeft een groei van 2,8% voorspeld. Met een bbp-groei in het eerste en tweede kwartaal van respectievelijk 2,6% en 1,8% is het echter onwaarschijnlijk dat de totale groei voor 2023 2,8% zal bereiken, aldus dr. Surapong.

Olleke Bolleke in Thailand 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!