De Thaise anticorruptie commissie heeft voormalig premier Thaksin Shinawatra op de korrel!

BANGKOK:-  Er is een onderzoek gestart naar het besluit van de voormalige Thaise premier Thaksin Shinawatra om de aankoop van Airbus-vliegtuigen ter waarde van 53 miljard baht voor de nationale luchtvaartmaatschappij Thai Airways (THAI) van bijna 20 jaar geleden goed te keuren. Bij het onderzoek zou ook de huidige minister van Industrie betrokken zijn.

De afgezette voormalige premier blijft in het buitenland en is voortvluchtig voor andere aanklachten nadat hij bij verstek is berecht. Er wordt beweerd dat het besluit om de Airbussen aan te schaffen tot enorme verliezen heeft geleid bij de in financiële moeilijkheden verkerende staatsluchtvaartmaatschappij.

Het plv.  hoofd van het Bureau van de Nationale Anti-Corruptie Commissie (NACC) Niwatchai Kasemmongkhon heeft een commissie van negen leden geïnitieerd. Zij zullen de beschuldigingen onderzoeken inzake de door Thaksin goedgekeurde aanschaf, waarbij tussen 2002 en 2004 een hele vloot van 75 Airbus A340-500-vliegtuigen zijn aangekocht

Khun Niwatchai zei dat een enorme grote schuldenlast bij de luchtvaartmaatschappij heeft veroorzaakt. Anderen bewindslieden liggen nu ook onder het vergrootglas waaronder de toenmalige minister van Transport en zijn plaatsvervanger, en de THAI-voorzitter en zijn president bij de toenmalig besluitvorming betrokken waren.

 De toenmalige minister van Transport, Khun Suriya Jungrungreangkit heeft nu de functie van minister van Industrie in het kabinet van premier Prayut Chan-o- cha, hij zou blijkbaar het aankoopplan van 53,5 miljard baht ingediend.

Het is misschien curieus van mij om op te merken dat “Tony Woodsome”, zoals Khun Thaksin in de laatste maanden genoemd wordt, zich zeer vocaal en kritisch uitlaat over de regering van Premier Prayut, vooral in termen van de aanpak van de pandemie en de daaruit voortvloeiende economische gevolgen.

De voormalige premier mag gezien worden als een verdeeldheid zaaiende maar nog steeds populair figuur in Thailand die één doorn in het oog van premier Prayuth is gebleken en al jaren opsluiting in de gevangenis riskeert als hij besluit ooit eens één voet in Thailand te zetten.

Critici menen dat dit onderzoek van de anticorruptie commissie als een politieke beslissing wordt gezet om Thaksin het zwijgen op te leggen, maar aangezien de minister van Industrie en de THAI-bestuursleden ook verdacht worden, zou de gevolgen veel breder kunnen zijn dan alleen Thaksin, zo merkt uw nieuwsbeer bescheiden op.

Voor dit artikel heb ik diverse Thaise kranten geraadpleegd, eigen interpretatie zal ik nooit en te nimmer gebruiken omdat uw nieuwsbeer nu eenmaal niet genoeg politiek georiënteerd is.

Olleke Bolleke in Thailand

Eén gedachte over “De Thaise anticorruptie commissie heeft voormalig premier Thaksin Shinawatra op de korrel!”

  1. Ach er is een pandemie.
    Thai airways gaat het niet voor de wind.
    Laten we eens kijken of we nog een blikje van 20 jaar geleden kunnen opentrekken, wellicht dat we daar nog wat geld kunnen vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!