De Thai Sang Thai Party en een advocatenvereniging klagen Premier Prayut aan wegens wanbeleid inzake de Covid-crisis

BANGKOK:- De Thai Sang Thai Party en de Lawyer’s Association of Thailand bereiden zich voor om premier Prayut Chan-o-cha aan te klagen wegens vermeend falen om de Covid19 situatie in het land te beheersen.

De leidinggevenden van Thai Sang Thai (National Building Party), Pokin Polakul en Watthana Muangsuk, hebben gistermiddag een ontmoeting gehad met Narinphong Jinaphak, voorzitter van de Lawyer’s Association, om te praten over het aanspannen van een rechtszaak tegen Premier Prayut en zijn regering over het (wan)beheer inzake de Covid19 crisis, welk verwoestende gevolgen voor het land, de economie en het volksgezondheidssysteem van het land heeft, wat op instorten staat.

Khun Pokin was voorzitter van het Huis van 2005-2006, terwijl Khun Watthana minister van Industrie, Handel en Sociale Ontwikkeling en Menselijke Veiligheid was van 2003 tot 2006. Eind 2020 vormden ze samen met voormalig Pheu Thai-hoofdstrateeg Sudarat Keyuraphan de Thai Sang Thai Party.

 “De nalatigheid van de regering en de ineffectieve aanpak van de Covid19 situatie heeft geleid tot vier uitbraakgolven in het hele land met meer dan 800.000 patiënten en meer dan 6.000 doden”, zo verklaarde khun Narinphong.

“Het stijgende aantal infecties heeft de capaciteit van het volksgezondheidssysteem overschreden, zoals blijkt uit de vele mensen die op straat of in hun huizen komen te sterven terwijl ze wachtten op behandeling in ziekenhuizen.”

Hij voegde eraan toe dat de noodtoestand die door de regering is opgelegd vanaf 26 maart 2020 en verlengd tot september, de uitbraak niet heeft vertraagd.

“De centralisatie van de bestuurlijke macht bij de premier en de regering betekent dat zij als enige verantwoordelijkheid moeten nemen voor de uitkomst wanneer ze de macht uitoefenen”, aldus Khun Narinphong.

Hij zei dat de openbare campagne van de Thai Sang Thai Party om de regering aan te klagen ongeveer 700.000 handtekeningen van het publiek had verzameld.

 “We zijn overeengekomen dat we alleen premier Prayut zullen aanklagen, aangezien hij het hoofd van de regering is en degene die de noodtoestand heeft afgekondigd”, zei hij.  “We zijn klaar met het opstellen van het procesdocument en zullen het op vrijdag (13 augustus) om 10.30 uur indienen bij het Centraal Strafhof voor gevallen van corruptie en wangedrag.”

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft. We moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik, mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Vertaling: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: The Nation 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!