De stroomkosten zullen in de laatste 4 maanden van dit jaar ongekend gaan stijgen

BANGKOK:- De kosten van elektriciteit zullen in de laatste vier maanden van dit jaar waarschijnlijk stijgen tot een historisch hoog tarief van 4,72 baht per eenheid. Een bron bij de Regelgevende Commissie voor energie verklapte dat de commissie heeft besloten om de elektriciteitsvergoeding in de periode september-december te verhogen van 4,00 naar 4,72 baht per kilowattuur (eenheid).

De commissie zou volgende week maandag het nieuwe tarief bekendmaken, aldus de bron. Het nieuwe tarief omvat een brandstoftarief van 0,93 baht per eenheid, een stijging van 0,67 baht per eenheid.

Met de geplande verhoging zou de Elektriciteitsopwekkingsautoriteit van Thailand beter bekend als de Egat, de elektriciteitsvergoeding blijven subsidiëren om mensen te helpen.  De schuld van de Egat als gevolg van de subsidie ​​zou tegen het einde van volgende maand stijgen tot 109,67 miljard baht, aldus de bron.

De stijging van het elektriciteitstarief, dat bestaat uit een basistarief en een brandstoftarief (Ft), vloeit voornamelijk voort uit de noodzaak om meer vloeibaar aardgas (LNG) te importeren, dat duur is maar momenteel als een belangrijke brandstof voor elektriciteit dient  generatie.

Het basistarief verwijst naar de kosten van elektriciteitscentrales en distributiesystemen, terwijl de Ft voornamelijk wordt bepaald door brandstofkosten, die stijgen naarmate de oorlog tussen Rusland en Oekraïne voortduurt.

De Ft wordt doorgaans elke vier maanden aangepast.  De laatste aanpassing is gemaakt voor de periode mei-augustus, waarbij de Ft met 0,47 baht per eenheid is gestegen, wat resulteert in een stroomtarief van 4 baht per eenheid.

De Egat stemde er eerder mee in om tussen mei en augustus 80 miljard baht, of 0,24 baht per eenheid, uit te geven om het Ft-tarief te subsidiëren.

Voor de Rusland – Oekraïne oorlog bedroeg de LNG-prijs op de spotmarkt US $ 10 per metrische miljoen standaard kubieke voet per dag. Gas vormt 60% van de brandstof die in Thailand wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken.

Een afname van de gasvoorziening uit binnenlandse bronnen in de Golf van Thailand heeft de autoriteiten ertoe gebracht meer LNG te importeren.

Het aandeel van LNG in de totale gasvoorziening van het land is gestegen van 20% naar 40%, terwijl gas uit binnenlandse bronnen is gedaald van 64% naar 40%.

Het overige gas wordt geïmporteerd uit Myanmar.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock
Content: Olleke Bolleke in Thailand
Bron: komchadluek.net

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!