De sluiting van twee fabrieken van autofabrikanten bedreigt het vertrouwen van investeerders

THAILAND:- In een recente aankondiging heeft de Federation of Thai Industries (FTI) haar bezorgdheid geuit dat de geplande sluitingen van de productiefaciliteiten van Suzuki en Subaru in Thailand het vertrouwen van investeerders in de auto-industrie zouden kunnen ondermijnen.

Vorige maand maakte Suzuki Motor (Thailand) zijn besluit bekend om alle fabrieksactiviteiten in Thailand tegen eind 2025 stop te zetten. Het bedrijf noemde de dalende verkoop en de hevige concurrentie van Chinese elektrische voertuigen (EV’s) als sleutelfactoren bij zijn besluit.

In een soortgelijke stap kondigde Tan Chong Subaru Automotive (Thailand) aan dat het tegen het einde van dit jaar de autoproductie in Thailand zou stopzetten na vijf opeenvolgende jaren van financiële verliezen.

Khun Supoj Sukpisan, voorzitter van de Auto Parts Club van de FTI, benadrukte dat Suzuki voor grote uitdagingen op de Thaise markt staat en moeite heeft om de omzet op peil te houden. Om de toestroom van betaalbare Chinese elektrische auto’s tegen te gaan, verlaagde Suzuki de prijzen met bijna 100.000 baht per auto.

Ondanks deze inspanningen daalde de productie van Suzuki’s eco-auto’s van ongeveer 8.000 auto’s  per maand naar minder dan 1.000 auto’s per maand.

De activiteiten van Subaru, waarbij onderdelen uit Japan en Maleisië werden geïmporteerd voor montage en verven in Thailand, hadden de afgelopen jaren ook te lijden onder de afnemende productie. Ondanks de verplaatsing van enkele faciliteiten van Maleisië naar Thailand, is het merk er niet in geslaagd zijn fortuin terug te draaien.

Ondanks deze tegenslagen blijft de FTI optimistisch dat andere Japanse autofabrikanten hun activiteiten in Thailand zullen voortzetten, ondersteund door de robuuste toeleveringsketen van auto-onderdelen en geschoolde arbeidskrachten.

De FTI benadrukte ook de geplande investeringen van Japanse autofabrikanten voor een totaalbedrag van ongeveer 150 miljard baht in de komende vijf jaar. Dit omvat 50 miljard baht elk van Toyota en Honda, 30 miljard baht van Isuzu en 20 miljard baht van Mitsubishi, zo meldde The Nation.

Olleke Bolleke in Thailand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!