De raadsman van minister Prayut leverde documenten ter verduidelijking van de termijn van 8 jaar bij het Grondwettelijk Hof in

BANGKOK:- De geschorste premier van Bangkok, minister Prayut Chan-o-cha, heeft een verklaring van 30 pagina’s ingediend bij het Grondwettelijk Hof waarin hij zijn termijnlimieten verduidelijkt, aldus zijn juridische team.

De inhoud die ter verduidelijking is ingediend, wordt verondersteld alle punten van de ingediende rechtszaak te dekken, zo verklaarde khun Vira Rojchanawaad, de raadsman van Prayut en hoofd van het juridische team.

Het Grondwettelijk Hof schorste het premierschap van Prayut op 24 augustus in afwachting van een uitspraak over zijn termijn van acht jaar. De grondwet van 2017, opgesteld door de junta, bepaalt dat een premier niet langer dan 8 jaar aan de macht kan blijven.

De oppositiepartijen dienden een verzoekschrift in om de rechtbank te vragen uitspraak te doen over de termijnlimiet, in de veronderstelling dat zijn termijn al op 24 augustus eindigde. Volgens hen moet zijn ambtstermijn worden gerekend vanaf augustus 2014, drie maanden na de coup die hij leidde voordat hij op grond van het vorige overgangshandvest als premier werd bevestigd.

Zijn aanhangers zijn echter van mening dat de termijn moet worden geteld vanaf april 2017, toen het huidige handvest van kracht werd, of juni 2019, toen hij werd bevestigd als civiele premier.

Prayut had 15 dagen de tijd om zijn verklaring bij de rechtbank in te dienen, maar het kostte zijn juridische team slechts 8 dagen om de verklaring van 30 pagina’s in te dienen.

De volgende stap, nadat de rechtbank het antwoord van Prayut heeft overwogen, is het inwinnen van deskundig advies. De rechtbank heeft al om commentaar gevraagd van de opstellers van het handvest van 2017, waaronder voormalig voorzitter van de Constitutionele Opstellingscommissie (CDC), Meechai Ruchuphan en voormalig CDC-secretaris Pakorn Nilprapunt.

Vice-premier Wissanu Krea-ngam, belast met juridische zaken, zei eerder deze week ook dat hij niet verwacht dat de rechtbank lang op zich laat wachten, aangezien er geen getuigenverhoor in de zaak is.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron:  thaienquirer.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!