De provincie Rayong in Thailand roept de noodtoestand uit nu de olievlek het strand bereikt heeft 

RAYONG:- Pogingen hebben sinds afgelopen dinsdagochtend niet kunnen voorkomen dat de olieramp de stranden van de oostkust van de Golf van Thailand bereikte. Gisteren spoelde de olie aan op het strand van Mae Ramphueng in Rayong, een uur rijden ten zuiden van Pattaya.  

Tot 200 mensen patrouilleerden met graafmachines op het getroffen strand om te proberen de olie op te scheppen.  Andere vrijwilligers gebruikten alleen hun handen en plastic zakken om de modder op te ruimen.

De gouverneur van Rayong heeft gisteren de noodtoestand uitgeroepen nadat olie langs het lange stuk van het populaire strand was aangespoeld en restaurants en winkels tot sluiten had gedwongen. De milieuramp had niet op een slechter moment kunnen komen voor lokale handelaren, visserijen en hotels toen ze zich begonnen voor te bereiden om het Test & Go-aankomstprogramma opnieuw op te starten.

De gouverneur van Rayong, khun Channa Iamsaeng, heeft het strand aan de oostkust tot “rampengebied” verklaard en bevolen het gebied te sluiten voor zwemmers en commerciële activiteiten.

Veel van de olie blijft net buiten de kust tussen Mae Ramphueng Beach en het nabijgelegen Koh Samet, een populair eiland voor zowel weekenduitstapjes als toeristen.

Hoewel de Koninklijke Thaise Marine, de schadecontrole-eenheid van Star Petroleum Refining en vervuilingsadviseurs sinds dinsdag in het gebied zijn om de olielozing van ongeveer 60 ton ruwe olie op te ruimen, hebben de inspanningen het worstcasescenario niet voorkomen – de olie de kust bereikte.  Vanaf woensdag werden opblaasbare barrières ingezet om de drijvende modder zo’n 20 kilometer ten zuidwesten van het strand van Mae Ramphueng tegen te houden.

Satelliet- en bewakingsbeelden tonen een 47 vierkante kilometer grote olievlek, waarvan een groot deel nog steeds de kust bedreigt.  Verwacht wordt dat de windomstandigheden tijdens het weekend de situatie de komende dagen zullen verergeren.

De lokale Thaise tak van Greenpeace eist dat oliemaatschappij Star Petroleum Refining, dat voor 60% eigendom is van de Amerikaanse petrochemische gigant Chevron, “duidelijke verantwoordelijkheid toont voor het incident.” Star Petroleum was verantwoordelijk voor een soortgelijke milieuramp in 1997.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock 
Content: Olleke Bolleke in Oost Thailand
Bron: Div. Thaise kranten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Leave the field below empty!