BANGKOK:- Volgens de directeur van het departement van veeteelt is de aanvoer van rauwe melk in het hele land momenteel met 400 ton per dag gedaald in vergelijking met het gemiddelde van vorig jaar, omdat boeren melkpauzes nemen en hun veestapel verminderen. De daling wordt toegeschreven aan de melkpauze voordat de koeien geboren worden, volgens de normale opfokcyclus. Ook zijn sommige boeren gestopt met fokken vanwege de hoge voerkosten.
Het ministerie levert meer inspanningen om het gebruik van voeders uit te breiden en te promoten die de productiekosten helpen verlagen, in de verwachting dat de hoeveelheid rauwe melk geleidelijk zal toenemen om aan de vraag te voldoen in overeenstemming met de melkproductiecyclus.
Khun Prapas Phinyocheep, de directeur van het departement van veeteelt, zei dat de huidige hoeveelheid rauwe melk in het hele land onder het gemiddelde ligt. In 2022 lag de gemiddelde dagelijkse hoeveelheid boerderijmelk rond de 3.500 ton. In 2023 lag de gemiddelde dagelijkse aanvoer van rauwe melk in mei rond de 2.900 ton, een daling van 400 ton per dag oftewel 12% ten opzichte van de gemiddelde mei van vorig jaar van 3.300 ton per dag.
Van juni tot september staan de meeste koeien op het punt te kalven, waardoor veehouders een melkpauze inlassen. Bovendien zijn sommige boeren vanwege de impact van de COVID-19-pandemie en de hoge voerprijzen gestopt met het houden van koeien of hebben ze het aantal koeien verminderd, wat heeft geleid tot hogere melkproductiekosten.
Om het probleem aan te pakken, heeft het ministerie projecten geïmplementeerd om kleinschalige melkveehouders te helpen de voerkosten, die 60-70% van de totale productiekosten uitmaken, te verlagen door boeren aan te moedigen ruwvoer zoals gras als voer te verbouwen in plaats van bewerkt voer te kopen. .
Het ministerie streeft ernaar 50.000 rai (20.000 hectare) te gebruiken voor de teelt van gras in het hele land en ondersteunt momenteel boeren met graszaden. Tot nu toe is er 27.000 rai (10.800 acres) geplant, maar dit is aangetast door de droogte eerder dit jaar. Op dit moment wordt hard gewerkt aan het behalen van het doel van het project.
Een ander project is de promotie van TMR (Total Mixed Ration) droogvoer, een compleet mengvoer dat wordt gemaakt door ruwvoer en krachtvoer in de juiste verhoudingen te mengen. Het ministerie heeft dit voer getest in tien provincies in alle regio’s en ontdekte dat het de productiekosten verlaagde met 3 baht per kilo melk, of ongeveer 10%.
Olleke Bolleke in Thailand