De prijs van palmolie stijgt in Thailand tot boven 70 baht per liter

BANGKOK:- Ondanks de oproep van het Ministerie van Handel aan palmolieproducenten om hun fabrieksprijs tussen 65 en 68 baht per fles van 1 liter te houden, is de prijs van gebottelde palmolie in de meeste markten gestegen tot meer dan 70 baht per liter.

Een onderzoek uitgevoerd door Thaise verslaggevers toont aan dat de verkoopprijs van gebottelde palmolie in sommige markten varieert van 70-76 baht, en hoewel de prijs in warenhuizen 68 baht/​fles of lager blijft, daarnaast kan iedereen die klant er maar zes flessen palmolie tegelijk kopen.

Een kruidenierster liet weten dat ze de verkoopprijs moest verhogen omdat de kosten van een pak van 12 flessen bij de groothandel ongeveer 800 baht zijn en als ze ze moet verkopen voor 70 baht per fles, kan ze maar ongeveer 3 baht per fles verdienen.

Om de aantrekkingskracht van het ministerie van Handel te omzeilen, hebben sommige fabrikanten ervoor gekozen om kleinere flessen te gebruiken om meer winst te maken.

De wereldwijde prijzen van ruwe palmolie stegen sterk nadat Indonesië, een grote producent, op 28 april een exportverbod oplegde om ervoor te zorgen dat er voldoende aanbod was voor binnenlandse consumptie.

Het Thaise ministerie van Handel is terughoudend geweest om van palmolie een gecontroleerd product te maken, omdat de meeste palmolieboeren in de zuidelijke provincies wonen, een machtsbasis van de Democratische Partij.

Vanwege aantrekkelijke exportprijzen hebben verschillende palmolieproducenten hun export van ruwe palmolie verhoogd om winst te maken. In maart werd 112.000 ton ruwe palmolie (CPO) geëxporteerd, vergeleken met 15.887 ton in februari.

De producenten van palmolie beweren dat de prijs van gebottelde palmolie 77-78 baht vanwege de hoge productiekosten per literfles zou moeten zijn. Zo is de prijs van oliepalmzaden gestegen tot 13 baht/​kg van de gegarandeerde prijs van 4 baht/​kg.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock
Content: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: Thai PBS World 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Leave the field below empty!