De politie in Thailand  moet 3,4 miljoen baht betalen voor het martelen van tiener

THAILAND:- De burgerrechtbank van Zuid-Bangkok heeft de Koninklijke Thaise Politie veroordeeld tot het betalen van ongeveer 3,4 miljoen baht als compensatie voor de valse gevangenisstraf en de brute marteling van een tiener in 2009.

Khun Rittirong Chuenchit werd op 28 januari 2009 gearresteerd door het strafrechtelijk onderzoeksteam van de politie van Prachin Buri op verdenking van diefstal.

Tijdens het onderzoek probeerde de politie het slachtoffer, die toen 18 was, een bekentenis af te dwingen door een plastic zak over zijn hoofd te doen, waardoor hij verstikte en stuiptrekkingen kreeg.  De politie dreigde ook de jongen te vermoorden en zijn lijk in de bergen van Khao Ito te dumpen als hij de misdaad niet zou bekennen.

Maar naar onderzoek bleek dat de politie de verkeerde man had gearresteerd.

Na 8 jaar geld bijeenschrapen voor een ​​advocaat, diende Rittirong in 2017 een civiele procedure in bij de Burgerrechtbank in Zuid-Bangkok tegen de RTP en eiste hij dat de politie hem een ​​schadevergoeding zou betalen en zijn strafblad uit hun database zou verwijderen.

Khun Rittirong klaagde de 7 politieagenten aan, die deelnamen aan zijn brute lichamelijk marteling, geestelijke mishandeling en schade aan zijn reputatie en eer.

De rechtbank kreeg de foto’s van het gewonde lichaam van de eiser te zien en hoorde de getuigenis van een arts die Rittirong onderzocht.  De dokter bevestigde dat er kneuzingen op beide polsen waren, een schaafwond op zijn linker bovenbuik en schade aan de linker bovenbuik.

Op het moment van arrestatie had de tiener een uitstekende studentenprijs ontvangen van de Siam Motors School of Music in Prachin Buri.  Hij had zich ook aangemeld om te studeren aan de Police Cadet Academy.

Politie luitenant-kolonel Wachiraphan Pothirat werd schuldig bevonden aan onwettige vrijheidsberoving en machtsmisbruik en werd veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf en een boete van 12.000 baht.  Wachiraphans bekentenis van de misdaad zorgde ervoor dat zijn straf werd teruggebracht tot 1 jaar en zijn boete werd verlaagd tot 8.000 baht.

De rechtbank beval de RTP om 3,38 miljoen baht aan schadevergoeding plus 7,5% rente per jaar te betalen van 28 januari 2009 tot 10 april 2021 en een tarief van 5 procent per jaar vanaf 11 april 2021, totdat de betaling is voltooid.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Photosstock
Content: Olleke Bolleke in Bangkok 
Bron: The Standard & Bangkok Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Leave the field below empty!