De Pheu Thai-partij legt de Thaise overheid op de grillplaat nadat de regering de uitbraak van varkenspest onder stoelen en banken wilde houden

BANGKOK:- De Pheu Thai-partij heeft gezworen de regering op de proef te stellen over haar vermeende doofpotaffaire van een uitbraak van Afrikaanse varkenspest (ASF) in het land en zei dat ze ook het anti-evident-bureau zal vragen om onderzoek te doen.

In een verklaring wekte de belangrijkste oppositiepartij het vermoeden dat de regering wist dat er een AVP-uitbraak in het land was – vermoedelijk al begonnen in 2020 – maar pogingen deed om dit voor de bevolking te verbergen.

De Pheu Thai partij baseerde zijn beschuldiging op de enorme aantallen dode varkens in het land, evenals op het verzoek van het ministerie van Landbouw en Coöperaties om meer dan 500 miljoen baht toe te wijzen om het ruimen van varkens en het desinfecteren van boerderijen te subsidiëren en om varkenshouders te compenseren.

De Thaise regering heeft niet alleen nagelaten het publiek de waarheid te vertellen, maar heeft ook nagelaten actie te ondernemen om het probleem aan te pakken, beweerde de partij.  De schade die de varkensboeren en consumenten lijden, die de dupe zijn van de stijgende varkensvleesprijzen, is het gevolg van wanbeheer door de regering, aldus de partij.

De partij roept de regering op om noodmaatregelen voor varkenshouders in te voeren om hen te helpen hun activiteiten te ondersteunen en de varkensvleesprijzen te verlagen om de kosten van levensonderhoud voor het grote publiek te verlagen.

De Pheu Thai partij benadrukte dat iemand verantwoordelijk moet worden gehouden en zei dat het de kwestie van de vermeende doofpot in het Huis zou aankaarten.  Het zei ook dat het bewijs zou overleggen aan de National Anti-Corruption Commission om de zaak te onderzoeken.

De secretaris-generaal van de Pheu Thai partij, khun Prasert Chantararuangthong zei dat de oppositie het geplande algemene debat zou gebruiken om te wijzen op tekortkomingen in het beheer van de economie en de begroting door de regering.

Hij zei dat premier Prayut Chan-o-cha de economische impact van een AVP-uitbraak had kunnen opvangen als hij gehoor had gegeven aan de suggesties van de oppositie.

Khun Prasert zei dat de regelingen voor het uitdelen van contanten die uiteindelijk werden geïmplementeerd in een poging om de economische situatie te keren, aangaven dat de regering ten einde raad was.

Ondertussen zal de landbouwcommissie van het Huis Sorawit Thanito, directeur-generaal van het Department of Livestock Development (DLD), volgende week dagvaarden om de vermeende doofpotaffaire te verduidelijken.

Khun Narit Khamnurak, een parlementslid van de Democratische Partij voor Phattalung en hoofdadviseur van de commissie, zei dat de DLD ook zou worden ondervraagd over hoe het van plan is de kwestie op te lossen na bevestiging van ASF in een slachthuis in Nakhon Pathom.

 “Het panel zal volgende week een online vergadering houden om de uitbraak van AVP te bespreken, die mensen van boeren tot consumenten op grote schaal heeft getroffen”, zei hij.

Wees vriendelijk en reageer beleefd op het artikel wat Olleke Bolleke voor u in de media gelezen heeft, wij moedigen toevoeging van uw reactie op deze content aan, maar kijken wel naar taalgebruik. Mocht u een foutje menen te zien of heeft u een tip!, mail uw nieuwsbeer even, hij zal u dankbaar zijn.

Informatie en bron
Illustraties: Apichit Jinakul
Content: Olleke Bolleke in Thailand 
Bron: Bangkok Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Leave the field below empty!